1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Domstol avgör om Östra Göinge ska betala böter

Konkurrensverket vänder sig till domstol för att kräva Östra Göinge kommun på 375  000 kronor i böter. Konkurrensverket tycker att kommunen brutit mot reglerna för direktupphandling av byggnader vid Trollabadet.
Östra Göinge • Publicerad 6 mars 2019
Östra Göinge kommun.
Östra Göinge kommun.

Skadeavgiften gäller kommunens upphandling av byggnation av nytt omklädningsrum och ny kiosk vid Trollabadet i Glimåkra.

Inköpet var värt mer än fem miljoner kronor. Därmed var summan över gällande ramavtal. Bygget skulle därför annonserats ut, så att fler företag fått möjlighet att lämna anbud.

Kontraktet räknas som otillåten direktupphandling. e

Kb Mosaik har tidigare skrivit om Konkurrensverkets granskning av kommunen, om den brustit i sin upphandling.

Konkurrensverket började titta på upphandlingen efter det att Kristianstadsbladets skrivit om hur Östra Göinges skött upphandling och avrop 2012-2018 inom byggsektorn.

Det är förvaltningsrätten i Malmö som ska avgöra om böterna ska krävas in.

Östra Göinge ska få yttra sig innan förvaltningsrätten fattar beslut.

– Vi har redan konstaterat att det begåtts fel i samband med avrop. Nu får vi invänta den rättsliga processen, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.