1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Diskriminering stod i vägen för mina drömmar

När kriget började i Syrien i mars 2011, höll jag på att avsluta mina studier i journalistik på universitetet. Jag började arbeta som krigsreporter i staden Aleppo för en av de libanesiska kanalerna. Men mina drömmar om jobb i Libanon föll snabbt till marken.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 6 februari 2019
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Mosaik redaktionen
Sofyan Mosaik redaktionen

Kriget i Syrien var hårt, det var en komplex situation. Därför bestämde jag mig för att lämna Syrien och resa till Libanon.

Jag började leta efter ett jobb som journalist. Jag frågade tv-kanalen som jag jobbade på om de kunde hjälpa mig med jobb på deras kontor i Beirut.

Tyvärr var deras svar att jag inte kunde synas på tv som presentatör. ”Du är inte libanesisk medborgare”, sa chefen.

Det var en djup chock för mig. Jag studerade i fyra år och tog examen på ett universitet i Libanon. Varför denna diskriminering ? Varför behandlar de mig och alla som tvingats fly från kriget till Libanon på detta sätt?

Dagarna gick. Jag försökte jobba som journalist i Libanon, men mitt pass stod i väg för mina drömmar. Jag fick ju inte jobba på tv.

”strong id="strong-0c0d83131ca3f8548c99a6c599c4b1da">Förstår du betydelsen av att en språklärare, som arbetar med att undervisa i svenska för svenska elever, är invandrare med arabisk bakgrund?

I den här nummer av Kb Mosaik kan du läsa om Bakri Rawas som är svensklärare, både för barn födda i Sverige och utrikes.

Förstår du betydelsen av att en språklärare, som arbetar med att undervisa i svenska för svenska elever, är invandrare med arabisk bakgrund?

Här i Sverige behandlas du som alla andra, oavsett ditt pass, ursprung, religion eller etnicitet. Här behandlas du i förhållande till din kunskap och erfarenhet.

Du känner att du är en person med rättigheter och skyldigheter.

När jag ser alla dessa barn här i skolan, tänker jag på flyktingbarn i många länder som inte får gå i skolan.

Dina barn är inte välkomna, de är inte födda här. Därför kan de inte gå i offentliga skolor.

Det finns många barn som lever i läger och som drömmer om att gå i skolan, om sin naturliga rätt till studier och lek. Men de kan inte på grund av diskrimineringen som de och deras familjer blir utsatta för.

Jag ser på alla dessa skillnader, och ser hur stort mitt nya land är med lagar som ger alla lika möjligheter oavsett nationalitet, religion eller etnicitet.

Här känner du dig som en del av en stor gemenskap. Du känner att dina barn kommer att växa upp i ett land som garanterar dem ett värdigt liv och en bra utbildning, samt skyddar dem mot alla former av diskriminering som vi ser i många arabiska länder.