1. Svenska
  2. English
  3. العربية

De utkämpar kriget mot corona

På några få timmar kastas patienter från närvaro till livshotande tillstånd. Sjukvården utkämpar ett krig som ingen vet när det tar slut – mot ett virus utan botemedel.
Kristianstad • Publicerad 3 juni 2020
Lisa Arvidsson (sjuksköterska), Carina Johansen (undersköterska) och Gustav Apelqvist (överläkare) flyttar en av många respiratorer.
Lisa Arvidsson (sjuksköterska), Carina Johansen (undersköterska) och Gustav Apelqvist (överläkare) flyttar en av många respiratorer.Foto: Lasse Ottosson

Kristianstadsbladet har besökt CSK:s intensivvårdsavdelning för coronapatienter.Till den särskilda intensivvårdsavdelningen kommer de som drabbas hårdast av covid-19. Här kan nio patienter vårdas samtidigt, som mest har det varit fem.

”Jag har aldrig varit med om så väldigt sjuka människor”
Gustav Apelqvist, överläkare

Vi träffar överläkaren Gustav Apelqvist, sjuksköterskan Lisa Arvidsson och undersköterskan Carina Johansen.

– Jag har aldrig varit med om så väldigt sjuka människor, säger Gustav Apelqvist.

Patienterna är ofta inlagda länge.

– Det är längre tid i respirator, det är svårare respiratorvård än det brukar vara och det är fler komplikationer med andra infektioner.

”Det känns jättekonstigt att informera anhöriga per telefon om saker som vi aldrig hade haft en tanke om att prata på telefon om annars”, säger Gustav Apelqvist.
”Det känns jättekonstigt att informera anhöriga per telefon om saker som vi aldrig hade haft en tanke om att prata på telefon om annars”, säger Gustav Apelqvist.Foto: Lasse Ottosson
Lisa Arvidsson och Carina Johansen ställer i ordning ett isoleringsrum.
Lisa Arvidsson och Carina Johansen ställer i ordning ett isoleringsrum.Foto: Lasse Ottosson
Som mest har fem coronasmittade patienter vårdats på intensiven på CSK.
Som mest har fem coronasmittade patienter vårdats på intensiven på CSK.Foto: Lasse Ottosson

De tre enas om att 35 dagar är den längsta tid som någon legat här.

Sjukdomsförloppet är förrädiskt. Trots låg syresättning kan patienten vara vaken och uppträda piggt. I vanliga fall brukar patienter som kommer till intensiven vara trötta och tagna.

– Det är inte svårt att prata med covid-patienterna när man träffar dem första gången. Men sen säger det bara svisch, säger Gustav Apelqvist.

– De kan bli jättedåliga på bara några timmar, säger Lisa Arvidsson.

Mot covid-19 finns inget vaccin. Inget botemedel. Det sjukvården kan göra är att stötta kroppens egna funktioner och hoppas att patienten övervinner viruset. Hittills har pandemin skördat över 4000 människoliv i Sverige.

En skrivtavla är bra hjälpmedel att kommunicera vilken medicin och utrustning som behövs av personalen inne hos coronapatienter.
En skrivtavla är bra hjälpmedel att kommunicera vilken medicin och utrustning som behövs av personalen inne hos coronapatienter.Foto: Lasse Ottosson
Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.