1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Dådet på JH Dahlsgatan: 26-åring är psykiskt störd

26-åringen var allvarligt psykiskt störd när han förde bort, spärrade in och knivskar ett tidningsbud i en lägenhet på JH Dahlsgatan. Det skriver rättspsykiatrin i ett utlåtande.
Kristianstad • Publicerad 20 februari 2020
Tidningsbudet, som var naken, lyckades fly över taken, jagad av 26-åringen. Han var också naken, försedd med kniv.
Tidningsbudet, som var naken, lyckades fly över taken, jagad av 26-åringen. Han var också naken, försedd med kniv.Foto: Bild från polisens förundersökning

För en månad sedan avslutades rättegången i det uppmärksammade fallet.

Kristianstads tingsrätt beslöt att den åtalade 26-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg.

Bedömningen är att 26-åringen hade en allvarlig psykisk störning när han begick brotten, och även när han undersöktes. Därför behöver han psykiatrisk vård.

Det finns en risk för att 26-åringen begår nya allvarliga brott.

Foto: Photo from police's preliminary investigation

Tingsrätten har tidigare kommit fram till att det finns övertygande bevis mot mannen, att han är skyldig. I nästa vecka ska tingsrätten besluta om han ska få fängelse eller psykiatrisk vård.

I augusti 2019 förde 26-åringen bort, spärrade in och knivskar ett tidningsbud. Sedan tog han sig, naken och knivbeväpnad, in hemma hos en flicka och vidare in hos en rörelsehindrad man. Mannen misshandlades med sin egen krycka.

Fakta

Rättspsykiatrisk vård

Vård för personer som begått ett allvarliga brott, om han eller hon led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Den rättspsykiatriska vården kan ske med eller utan särskild utskrivningsprövning. Vid utskrivningsprövning avgör förvaltningsrätten när och om vården ska upphöra eller förlängas, när/om patienten ska få permission med mera.

Källa: domstol.se

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.