1. Svenska
  2. English
  3. العربية

CSK - en pigg 45-åring som räddar liv

Centralsjukhuset Kristianstad, CSK, syns vida över hela stan. Här föds 2 100 barn om året och en del svårt sjuka eller skadade somnar in. Cirka 2 500 personer jobbar här – det är en av stadens största arbetsplatser.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2019
Johan Cosmo är sjukhuschef och ansvarar för 2 000 anställda. Han har jobbat 28 år på sjukhuset. Johan Cosmo är även ordförande för IFK Kristianstad, handboll.
Johan Cosmo är sjukhuschef och ansvarar för 2 000 anställda. Han har jobbat 28 år på sjukhuset. Johan Cosmo är även ordförande för IFK Kristianstad, handboll.Foto: Lasse Ottosson

Centralsjukhuset invigdes 1973. CSK är ett av fyra akutsjukhus inom Region Skåne, med 255 vårdplatser.

– Det viktigaste för CSK är att vi är att fullvärdigt akut- och traumasjukhus, förutom neurokirurgi och thoraxkirurgi (hjärta-lungor), säger sjukhuschefen Johan Cosmo.

Han har ett enkelt kontor på 13:e våningen. Han är ny i rollen som sjukhuschef sedan i september. Fast han har varit sjukhuschef på CSK tidigare, 2013.

Cosmo har ansvar för 2 000 anställda inom elva verksamhetsområden. Men det jobbar många fler på sjukhuset inom bland annat psykiatri, ortopedi, städare med flera.

Bland allvarliga olyckor är olyckor på arbetsplatser och trafikolyckor vanligast. 2018 ökade antalet drunkningstillbud. 48 000 patienter besöker akuten varje år.

– Och så har vi en väldigt stor verksamhet med mottagning, med 200 000 läkarbesök och 90 000 besök hos sjuksköterskor varje år.

Akuten och kirurgen behöver byggas om, för cirka 50 miljoner vardera. Den stora utmaningen är att få nyanställda inom bland annat akutvården att stanna kvar. Många yngre slutar.

– Vi måste se vad vi kan göra. Kanske mer introduktion, vi behöver anpassa vårt sätt att vara arbetsgivare, och kanske se på fler karriärvägar.

Vad skiljer CSK från andra sjukhus?

– Man pratar mycket om en CSK-anda. Det finns en stolthet över sjukhuset bland de anställda, och jag hoppas även bland medborgarna. Här hälsar vi på varandra, vi känner igen varandra.

– Vi ligger högt när AT-läkare rankar oss. De säger att de får en väldigt bra klinisk utbildning här.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.