CSK: Akuten räddar liv dygnet runt
Ambulanslarm och hjärtinfarkter. Benbrott och allvarliga infektioner. På akuten är personalen van vid att ta emot alla typer av patienter.
Jenny Persson är undersköterska, gipstekniker. Hon har glömt hur många patienter hon har gipsat.
– Man vet aldrig vilka patienter som kommer, säger hon.
Därför trivs hon med att jobba på akuten.
– Man vet aldrig vad som ska hända när man kommer till jobbet. Det gör det hela intressant, säger Johan Österman.
Han är ST-läkare, vilket innebär att han är färdig läkare men läser till specialist. I hans fall: specialist i akutsjukvård. Han ska bli akutläkare, vilket är en ny titel och ny utbildning.
– Vårt mål är att om tio år ska akuten helt bemannas av akutläkare och av specialistutbildade sjuksköterskor och undersköterskor, säger Erik Wall som är enhetschef för akutläkarna.
Personalen trivs med patientkontakter, variationen av uppgifterna och kollegorna. Men jobbet är tungt både fysiskt och psykiskt. Värst är de svårt sjuka patienterna som inte blir friska. Stressen är svår, alla jobbar hela tiden för fullt.
– Akuten är en spegling av samhället i stort. Vi möter ensamhet, hjälpbehov, hur vårdcentraler fungerar, rättsväsendet... vi kommer i kontakt med alla typer av människor, säger Therese Bachman, enhetschef för sjuk- och undersköterskorna.
På olika akuter i Skåne har det varit mordhot och våldsamheter.
– De verbala hoten har blivit fler och grövre. Vi har även haft skjutningar i Kristianstad, säger Erik Wall.
Personalen på akuten på CSK stannar gärna kvar.
– Det är nog lättare att behålla personal här, tack vare att arbetet varierar mycket. De som slutar gör det oftast för att tiderna inte går ihop med livspusslet utanför jobbet, säger Therese Bachman.
Totalt är 160 personer anställda på akuten, 70 personer är i tjänst per dygn.