1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Coronaviruset: Regeringen kan ge 300 miljarder i stöd till företag

SAS permitterar 10 000 personer, men Sverige stänger inga gränser. Under måndagen meddelar regeringen att det finns 300 miljarder till insatser för företag i kris på grund av coronasmittan.
– Det är en helt unik situation för svensk ekonomi. Sverige har en förmåga med starka finanser och tidigare erfarenheter. Vi måste utvärdera varje åtgärd och fråga oss hur den bekämpar viruskrisen. Med beslutsamhet ska vi klara det, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Kristianstad/Sverige • Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 17 mars 2020
Regeringen lanserar stödpaket på över 300 miljarder kronor till företag.Mats Persson (ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna), finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström (ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet), under en pressträff i Rosenbad.
Regeringen lanserar stödpaket på över 300 miljarder kronor till företag.Mats Persson (ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna), finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström (ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet), under en pressträff i Rosenbad.Foto: Jessica Gow/TT

Målet är att så många företag som möjligt ska klara sig ur krisen.

– Vi ska möta det här gemensamt, som ett samhälle, säger hon.

Företag kan skjuta upp skatten och få tillbaka skatt, de får pengar att permittera personal på kortare tid. Det vill säga om personal tvingas gå ner i tid får företagen hjälp med pengar. Den anställde får bara lite sänkt lön.

Åtgärderna ska sättas in redan från måndagen.

Kristianstad kommun planerar för en stängning av alla skolor. Skolchefen Kenth Olsson håller i den. Än så länge har ingen smittad upptäckts i skolorna.
Kristianstad kommun planerar för en stängning av alla skolor. Skolchefen Kenth Olsson håller i den. Än så länge har ingen smittad upptäckts i skolorna.Foto: Mikael Persson

Sverige stänger inte sina gränser. Enligt experter på smittskydd skulle det inte göra någon större nytta, smittan finns redan i landet. De som reser till Sverige är framförallt svenskar som varit utomlands som åker tillbaka till Sverige.

Ikea of Sweden stänger sitt kontor i Älmhult, 2000 skickas hem till onsdag. En anställd som varit utomlands är smittad av corona. Nu ska  kontoret saneras.
Ikea of Sweden stänger sitt kontor i Älmhult, 2000 skickas hem till onsdag. En anställd som varit utomlands är smittad av corona. Nu ska kontoret saneras.Foto: Karl-Magnus Lundvall
Kris på börserna i hela världen. Kurserna faller väldigt mycket.
Kris på börserna i hela världen. Kurserna faller väldigt mycket.Foto: Henrik Montgomery/TT

SAS permitterar 10 000 personer.

– Nästan ingen köper flygbiljetter längre, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

SAS är ett av de företag som kan få hjälp av regeringens nya stödpengar.

SAS permitterar 10 000 personer. ”Nästan ingen köper flygbiljetter längre”, säger vd Rickard Gustafson.
SAS permitterar 10 000 personer. ”Nästan ingen köper flygbiljetter längre”, säger vd Rickard Gustafson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns redan beslut om att karensdagen är slopad när du blir sjuk. Du kan vara sjuk i två veckor utan sjukintyg.

Fakta

Så här gör du för att inte bli sjuk

Tvätta händerna med tvål och vatten. Tvätta dem noga och ofta.

Ta inte i ansiktet med händerna.

Nys och hosta i ditt armveck. Inte i dina händer!

Krama inte någon. Ta inte någon i hand.

Var inte på en plats där det finns många människor.

Res inte till länder eller platser där många människor har blivit sjuka av viruset.

Om du känner dig sjuk kan du ringa 1177.

Om du har frågor om viruset ska du ringa 113 13.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.