1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Coronaviruset en fara för samhället – 360 har dött

Fler än 360 människor har dött i sviterna av coronaviruset. Det är fler dödsoffer än i sarsepidemin i början av 2000-talet. Det första fallet i Sverige upptäcktes i fredags, på en kvinna i 20-årsåldern, i Jönköping. Hon är isolerad. Regeringen klassar viruset som en fara för samhället.
Kristianstad • Publicerad 3 februari 2020
Så här har coronaviruset spridit sig hittills i Kina, fram till den 31 januari. Skärmen finns på kontoret för EU:s smittskyddsmyndighet.
Så här har coronaviruset spridit sig hittills i Kina, fram till den 31 januari. Skärmen finns på kontoret för EU:s smittskyddsmyndighet.Foto: Ali Lorestani/TT

Tio svenskar har evakuerats från Wuhan i Kina. Det var där smittan först upptäcktes. Men ingen av svenskarna är smittad enligt Folkhälsomyndigheten.

I Jönköping upptäcktes det första fallet av coronaviruset i Sverige. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern. Hon är isolerad.

Risken för att skåningar ska smittas är väldigt låg. Men sjukhusen i nordöstra Skåne har ändå gjort förberedelser ifall de skulle få in några fall.

”Vi vet hur det smittar och vi vet hur vi ska ta hand om det”, säger Staffan Banke, överläkare.
”Vi vet hur det smittar och vi vet hur vi ska ta hand om det”, säger Staffan Banke, överläkare.Foto: Tommy Svensson

– Vi vet hur det smittar och vi vet hur vi ska ta hand om det. Vi tränar logistik och personal regelbundet, säger Staffan Banke, överläkare och verksamhetschef på infektionskliniken, CSK.

Regeringen har nu klassat coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Ett par skyddsglasögon sprejas med desinfektionsmedel på ett sjukhus i staden Wuhan, Kina, där utbrottet startade.
Ett par skyddsglasögon sprejas med desinfektionsmedel på ett sjukhus i staden Wuhan, Kina, där utbrottet startade.Foto: Chinatopix via AP/TT

Det beslutet fattades under ett extrainsatt sammanträde på lördagen. Det är Folkhälsomyndigheten som begärt det. Det betyder inte att man anser att viruset är farligare än tidigare, utan rör beredskapen och hur den ska fungera.

– Vi önskar att viruset klassas som allmänfarligt, vilket innebär att man till exempel kan ställa krav på undersökning. Vi vill också att det klassas som samhällsfarligt, vilket ger oss möjlighet att spärra av större områden och besluta om karantän, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på fredagen.

Även ebola, sars och smittkoppor är klassade som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar.

Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få spridning i samhället och allvarligt störa viktiga samhällsfunktioner.

Svensk forskare jobbar på vaccin mot coronaviruset.

Fakta

Coronaviruset

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat orsakar sjukdomar hos fåglar, däggdjur och människor. Hos människor orsakar de förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation. Vanligtvis är symptomen milda, men sjukdomen kan i ovanliga fall vara dödlig.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.