1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Region Skåne får beröm för sitt arbete

Region Skåne får beröm för sitt jobb att hindra pandemin. Statsminister Stefan Löfven (S) har ringt till regionråd Carl Johan Sonesson (M) för att får veta hur regionen jobbat. ”Jag blev både förvånad och peppad när han ringde”, säger Carl Johan Sonesson.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2020
Carl Johan Sonesson (M), regionråd.
Carl Johan Sonesson (M), regionråd.Foto: Bosse Nilsson

Skåne har än så länge lyckats bra med uppdraget från Folkhälsomyndigheten, det vill säga att hålla antalet smittade som kräver sjukvård nere.

– Vi ska absolut inte ropa hej ännu. Just nu ser läget väldigt bra ut, säger han.

”För allmänheten är det fortfarande a och o att stanna hemma när man är sjuk, även om man har lindriga symtom, och inte gå på släktträff eller träffa sin gamla mamma i påsk. Tvätta händerna”
Eva Melander, smittskyddsläkare

Det finns flera skäl, säger han. Skåne var tidigt ute med besöksförbud i vården, kommunerna införde besöksförbud i äldreomsorgen, satsningen på mobila team som tar prov på äldre personer, att folktandvården stängde för alla patienter utom för akuta besök. Dessutom har flera institutioner för kultur stängt.

Ökningen går långsammare i Skåne än i exempelvis Stockholm. På tisdagen hade Skåne 366 konstaterade fall av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ökningen av antalet smittade går långsammare i Skåne än i exempelvis Stockholm. Smittskyddsläkare Eva Melander säger: ”Det handlar både om tur och skicklighet. Det går inte att till hundra procent säga varför”.
Ökningen av antalet smittade går långsammare i Skåne än i exempelvis Stockholm. Smittskyddsläkare Eva Melander säger: ”Det handlar både om tur och skicklighet. Det går inte att till hundra procent säga varför”.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi försöker verkligen få ut att om du tror du är smittad, ring först och åk inte buss till sjukhuset. Vi hoppas att det är det som spelar in, säger Eva Melander på Smittskydd Skåne.

Hittills har två coronasmittade personer som bodde på äldreboende i Kristianstad avlidit.

– Det är väldigt svårt att veta hur smittan kommit in. Det som är svårt med sjukdomen är att den kan vara så lindrig. I början kanske du inte märker att du fått den.

– För allmänheten är det fortfarande a och o att stanna hemma när man är sjuk, även om man har lindriga symtom, och inte gå på släktträff eller träffa sin gamla mamma i påsk. Tvätta händerna när man kommer hem, när man kommer till sitt jobb, inför att man ska laga mat och inför att man ska äta. Och respektera besöksförbudet på sjukhus och äldreboenden.

Emma LawessonSkicka e-post
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.