1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Nya fall – infektionskliniken i Kristianstad involverad

Under torsdagen hade ytterligare sju personer testats för smitta av coronaviruset. Ytterligare fem personer på fredagen. Antalet fall i Skåne är nu uppe i 14. Det meddelar Region Skåne i sin dagliga rapport. Alla har smittats efter resor i Italien.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2020
Misstänker du att du är smittad av corona? Ring vårdcentralen eller 1177, du måste boka en tid för att få lämna prov.
Misstänker du att du är smittad av corona? Ring vårdcentralen eller 1177, du måste boka en tid för att få lämna prov.Foto: Tommy Svensson

Samtliga smittade vårdas i sina hem. Det minskar spridningen av smittan. Ingen av dem är allvarligt sjuk.

Region Skåne uppger att infektionsklinikerna i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad är inblandade i fallen. Men Region Skåne vill inte säga var de smittade bor.

Varför berättar ni inte var de smittade bor?

– Jag förstår att folk vill veta, men vårdens policy är att värna patientsekretessen i första hand. Det finns inget skäl att ändra på den uppfattningen, säger Maria Wogensen, pressekreterare på Region Skåne.

Barn klarar sig bättre. ”Med den information man har idag verkar barn inte bli smittade, eller så utvecklar de en lindrig sjukdom”, säger .Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.
Barn klarar sig bättre. ”Med den information man har idag verkar barn inte bli smittade, eller så utvecklar de en lindrig sjukdom”, säger .Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.

Hittills har nio fall av coronaviruset som orsakar covid-19 konstaterats i Region Skåne. 470 prover har analyserats.

I tisdags fick Skåne första fallet med smitta, en man i 25-årsåldern i Lund. På onsdagen kom det andra, en kvinna i 45-årsåldern, som vårdas i Malmö.

Region Skåne skriver att om du har har symtom på sjukdomen (symtom i luftvägarna, feber och hosta.) och har vistats i ett riskområde eller har varit i närheten av någon med covid 19-smitta ska man stanna hemma och ringa sin vårdcentral eller telefonnummer 1177. Du måste boka en tid för att få lämna prov.

De flesta smittade blir inte allvarligt sjuka.

För att minska risken för smitta ska du vara noga med hygienen: att skölja grönsaker och frukt räcker för att få bort viruset. Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Handsprit är också bra.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.