Corona: Ny lag gör det möjligt att stänga skolor

Riksdagen har klubbat igenom en ny lag. Den ger regeringen rätt att stänga alla förskolor och grundskolor från och med måndag. Regeringen har inte fattat beslutet ännu, men kommunen förbereder för det.
Kristianstad • Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 29 mars 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Alla partier i riksdagens var eniga om den nya lagen. Den gäller förskolor, skolor, fritidshem och andra verksamheten enligt skollagen. Syftet är att snabbt kunna stänga skolorna – om det anses nödvändigt för att minska smittspridningen av covid-19.

Lagen säger också att det måste finnas förskola till barn som har föräldrar som deltar i ”samhällsviktig verksamhet” och för barn med särskilt stöd. Vilka verksamheter som ska räknas till samhällsviktig ska regeringen peka ut.

Gymnasieskolorna stängde tisdagen den 17 mars. ”Det har funkat bra att stänga ner. Helheten är mer positiv än vad jag vågade hoppas på. All personal och ledning gör ett enastående och inspirerande jobb”, säger Kenth Olsson, skolchef i Kristianstad kommun.
Gymnasieskolorna stängde tisdagen den 17 mars. ”Det har funkat bra att stänga ner. Helheten är mer positiv än vad jag vågade hoppas på. All personal och ledning gör ett enastående och inspirerande jobb”, säger Kenth Olsson, skolchef i Kristianstad kommun.Foto: Mikael Persson

– Vi är igång och förbereder en stängning, precis som vi gjorde inför att gymnasieskolorna stängde, säger Kenth Olsson, skolchef i Kristianstads kommun.

Kommunen räknar med att vårdnadshavare som arbetar inom vård, äldreomsorg, polis, barnomsorg, vatten, el och dagligvaruhandel ska erbjudas skola och barnomsorg. Dessutom ska barn med särskilda behov erbjudas plats.

I Kristianstad berörs 14 000 barn och cirka 25 000 föräldrar. Totalt handlar det om 4 000 anställda på 100 skolor och förskolor, fördelade på 24 tätorter.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.