Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Corona: Första svenska dödsfallet – Regeringen stoppar stora samlingar med fler än 500 personer

En person i Stockholm har dött efter att ha smittats av coronaviruset. Det var det första dödsfallet i Sverige. Regeringen har nu förbjudit alla samlingar med fler än 500 personer. ”Vi har en mycket allvarlig situation”, sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens under onsdagskvällen.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) med rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson samt socialminister Lena Hallengren under onsdagens pressträff i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) med rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson samt socialminister Lena Hallengren under onsdagens pressträff i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det har aldrig hänt att regeringen fattat ett liknande beslut. Nu kan IFK Kristianstad tvingas spela hemmamatchen mot Önnered på fredag inför tomma läktare. IFK har stoppat biljettförsäljningen till matchen. Supportar uppmanas att hålla koll på hemsidan.

På lördag skulle Robin Hood – The Musical arrangeras i Kristianstad Arena men är inställt. Nästa fredag (20 mars) är det Thank You For The Music. Längre fram, 4-5 april, är det Hus & Hem-mässan i arenan.

Annons

Evenemangen kommer på något sätt att påverkas av regeringens beslut.

Gymkedjan Sats har beslutat att stänga alla sina gym i Norden.

Inställt. Robin Hood – The Musical i Kristianstad Arena den 14 mars är inställt.
Inställt. Robin Hood – The Musical i Kristianstad Arena den 14 mars är inställt.Foto: Pressbild
Besöksförbud. Flera äldreboenden har infört besöksförbud. Äldre människor är en riskgrupp för coronaviruset.
Besöksförbud. Flera äldreboenden har infört besöksförbud. Äldre människor är en riskgrupp för coronaviruset.Foto: JESSICA GOW / TT

På tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut och höjde risknivån för spridning av viruset inom Sverige till ”mycket hög”.

Det är Folkhälsomyndigheten som begärt att regeringen förbjuder stora sammankomster. Beslutet ska hindra att människor från olika delar av landet och från andra länder att samlas på en och samma plats.

Antalet människor som smittats av coronaviruset ökar snabbt i Danmark. Där är 340 smittade och över 1 200 personer i karantän. I Sverige var under onsdagseftermiddagen 490 smittade, varav 60 i Skåne.

Danmark har stängt alla skolor, tågbolaget DSB har infört flera åtgärder för att minska risken för smittspridning. Skånetrafiken uppmanar bara resenärerna att visa hänsyn.

Personen i Stockholm som dog är en äldre patient som vårdats vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Ytterligare en patient i Stockholm är i behov av intensivvård.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons