1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Chef för skola och utbildning varnade för tuff budget. Nu tvingas hon bort:

Eva Andersson förklarade för Lars Johnsson (M) att hon inte kan få budgeten för barn- och utbildningsförvaltningen i balans. Då fick hon sparken.
Hässleholm • Publicerad 5 april 2019

”Tyvärr fick det bli så”, säger ansvarig politiker

Förvaltningschefen Eva Andersson samlade personalen för HTS (Hässleholms Tekniska Skola) på Norra Station, på skolavslutningen i december. Det var dagen efter bombdådet på skolan.
Förvaltningschefen Eva Andersson samlade personalen för HTS (Hässleholms Tekniska Skola) på Norra Station, på skolavslutningen i december. Det var dagen efter bombdådet på skolan.Foto: Tommy Svensson

– Det känns tråkigt, mycket tråkigt. Men jag får rätta mig efter beslutet, säger Eva Andersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, sedan hon fått sparken.

Hon har fått mycket positiv respons.

– Men så här är det i en politiskt styrd organisation. Jag får acceptera det, säger hon.

Bakgrunden är det hårda ekonomiska läget i Hässleholms kommun. Från början ville politikerna spara över 70 miljoner kronor. Förvaltningen lyckades spara 24 miljoner kronor.

Det är Restalliansen som styr i Hässleholms kommun, det vill säga Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. De har stöd av Sverigedemokraterna. Och styret ville spara 49 miljoner kronor till.

– Jag har många gånger sagt att det inte går att få en budget i balans. Jag står för vad jag tycker. Jag måste tala om hur situationen ser ut, säger Eva Andersson.

Hon har också varnat för att besparingarna riskerar att skollagen inte följs.

Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att politikerna och Eva Andersson har olika syn på möjligheterna att nå målen, för både verksamheten och ekonomin.

Lars Johnsson (M), kommunalråd i Hässleholm.
Lars Johnsson (M), kommunalråd i Hässleholm.Foto: Cornelia Mikaelsson

– Vi har funderat en tid. Det fanns ingen annan väg att gå. Det är inget vi gör med glädje, långt ifrån. Men tyvärr fick det bli så, säger han.

Eva Andersson har haft det yttersta ansvaret för en förvaltning med en omsättning på över en miljard kronor. Hon har varit chef över förvaltningen i sju år.

Eva Andersson började som lärare i kommunen 1982. Hon jobbar sin sista dag den 5 april.

Biträdande förvaltningschef Rolf Bengtsson tar över som tillförordnad förvaltningschef.

Andreas LovénSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post