1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Byråkrati satte flera käppar i hjulet för Rami Iskif

Rami Iskif är nyanländ med ett farmaceutisk examen. Han kom till Sverige 2015, kämpade för att lära sig språket och hitta ett jobb. Efter många byråkratiska hinder valde han att studera till en master. Men han är bekymrad för framtiden.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2019
Rami  Iskif är apotekare, från Syrien. Han har haft byråkratiska bekymmer med både sfi och Arbetsförmedlingen. Nu studerar han en master i Malmö.
Rami Iskif är apotekare, från Syrien. Han har haft byråkratiska bekymmer med både sfi och Arbetsförmedlingen. Nu studerar han en master i Malmö.Foto: Tommy Svensson

När Rami Iskif var asylsökande studerade han svenska på egen hand. Han var även väldigt aktiv socialt. När han fick uppehållstillstånd skrev han in sig på Arbetsförmedlingen (AF) och började på  sfi.

– Varför måste man läsa sig språket på sfi? Jag hoppades få en plats på ett snabbspår för apotekare och snabbt komma ut på arbetsmarknaden. Men AF nekade mig det, säger Rami Iskif.

Han började läsa svenska på nivå ”C snabb” på sfi. Han blev snabbt klar. På nivå D blev han fast i sju månader. Läraren ville inte släppa fram honom att göra kunskapsprovet.

– På sfi visste jag inte vilka krav som fanns för att klara kursen, utan läraren hade makt att bedöma det. Under hela den tiden pratade ingen på AF med mig, säger han.

Folkuniversitetet hjälpte honom att göra provet och klara sfi.

– Sedan klarade jag snabbt grundläggande nivå och Svenska som andraspråk nivå 1.

På Folkuniversitetet läste han kursen ”den korta vägen” en förberedelse för arbetsmarknaden. Samtidigt fortsatte han studera svenska.

– Jag ville fortsätta med kursen ”den korta vägen” för apotekare, men jag missade den chansen för att min handläggare var sjuk i fem månader. När de bytte min handläggare tog det mycket tid för den nya att sätta sig in i mitt ärende. Det var inte alls bra, säger han.

”Jag tror att förhållandena i samhället är viktigare än språket. AF behöver bli mer aktiv lokalt.”

Rami Iskif tycker att AF gjorde en för smal avgränsning av vilka jobb han skulle kunna ta som apotekare. Han tror att AF ibland saknar planering, uppföljning och bra bedömningar av vad som är lämplig väg för akademiker.

Efter alla besvikelser valde Rami Iskif i september 2017 att fortsätta sin studier till en master.

– Jag hade också problem i somras. Då skrev jag in mig på AF, men jag fick inte praktik som jag ville, utan de skickade mig till socialtjänsten. Där fick jag ansöka om försörjningsstöd och blev tvingad till en aktivitet med paketering. Som tur var hjälpte en lärare på universitetet mig med praktik.

– Jag tror att förhållandena i samhället är viktigare än språket. AF behöver bli mer aktiv lokalt, med erfarna anställda som förstår oss. Mina vänner i norr har bättre chanser att få jobb än vi i Skåne.

Rami Iskif är bekymrad för framtiden, vad han ska göra när studierna tar slut.

– Antingen får jag jobb eller så fortsätter jag med med doktorsexamen.

Rami Iskif skulle hellre jobba än studera.
Rami Iskif skulle hellre jobba än studera.Foto: Tommy Svensson

.

Mohamad KaninaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.