1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bygget av Kristianstads nya badrike är invigt

På tisdagen togs det första symboliska spadtaget till det nya badhuset på Näsby. Kristianstads Badrike ska det heta och ska stå klart sommaren 2022.
Näsby/Kristianstad • Publicerad 12 februari 2020
William Nilsson från Simförskolan Sally hjälpte kommunalrådet Pierre Månsson (L) med den första gjutningen till det nya badhuset.
William Nilsson från Simförskolan Sally hjälpte kommunalrådet Pierre Månsson (L) med den första gjutningen till det nya badhuset.Foto: Mikael Persson

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) hälsade många inbjudna gäster välkomna till den stora byggarbetsplatsen vid Krinova.

– Jag tycker det här är en väldigt rolig dag, för vi ska ta första spadtaget till det nya badhuset, sade han.

Ulrika Cedell, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, var också på plats. Hon utlovade ett smart och genomtänkt badhus för alla. Hon sa att badhuset ska heta ”Kristianstads Badrike”.

– Det är ett namn för ett badhus som är rikt på upplevelser och är till för alla, förklarade hon.

Att Tivolibadet behöver renoveras har politikerna vetat om i många år. Men 2012 stod det klart att simhallen är i för dåligt skick, den går inte att lappa och laga. Då tog planerna på ett helt nytt badhus fart.

Det har varit stor politisk oenighet om nytt badhus. Kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson och hans parti Moderaterna, liksom KD, har jobbat mot ett badhus på Näsby. Det blev också en av de två partiernas stora valfrågor inför valet 2018.

Barnen från Simförskolan Sally fick följa med in på arbetsplatsen till det nya badhuset.
Barnen från Simförskolan Sally fick följa med in på arbetsplatsen till det nya badhuset.Foto: Mikael Persson

Pierre Månsson hade god hjälp av William Nilsson från Simförskolan Sally. Simförskolan tillbringar många timmar i veckan i badhuset. Flera av barnen fick därför äran att var med på tisdagen. Även bland andra föreningarna Kristianstad Sportdykarklubb och KSLS var på plats och berättade vad det nya badhuset betyder för dem.

Asta Franzén, 93 år, är motionssimmare. Hon fick hjälp av kommunalrådet Pierre Månsson (L) att ta första spadtaget.
Asta Franzén, 93 år, är motionssimmare. Hon fick hjälp av kommunalrådet Pierre Månsson (L) att ta första spadtaget.Foto: Mikael Persson

Asta Franzén, 93 år och en flitig motionssimmare på Tivolibadet, var också på plats. Hon hade badrock och badmössa på sig. Hon önskar mer plats för motionssim.

– Det är bra om vi får använda fler banor nu, så vi får mer tid och kan få ner kön, sa hon.

Peabs plan är att sommaren 2022 ska allt vara klart.

Fakta

Kristianstads Badrike: Detta har hänt

2009 En första vision om att renovera och bygga ut Tivolibadet presenteras.

2012 Tekniker dömer ut Tivolibadet, det är för dåligt för att renoveras.

2013 Ett nytt badhus finns med i investeringsplanen. Det kan placeras på 11 möjliga platser.

2014 Söder vid Kristianstad Arena bedöms som mest ekonomiskt.

2015 Nu är plötsligt Söder inte mest ekonomiskt längre. Moderaterna vill bygga på bangårdsområdet, men Trafikverket kan inte ge besked om marken. I december tas beslutet att badhuset ska ligga på Näsby. Kostnad: 340 miljoner med ett driftnetto (årlig kostnad) på max 18,5 miljoner.

2018 Efter många politiska turer tas en ny prislapp i kommunfullmäktige: 465 miljoner. Det är valår och ett nytt Alliansstyre bildas. De styrande partierna kommer överens om att de inte är överens om badhuset. Priset stiger till 487 miljoner.

2019 Kommunstyrelsen går med på simklubben KSLS krav om tio banor. I september tar kommunfullmäktige beslut om startbesked och priset blir 510 miljoner plus 15 miljoner för bland annat infrastruktur. I november börjar markarbetena på Näsby.

2020 Första spadtaget tas 11 februari. Planen är invigning våren 2022. Det är cirka ett och ett halvt år senare än det var sagt från början.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.