1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bråk inom Centern om partipengar till mångfaldsprojekt

Ett mångfaldsprojekt inom Centern i Kristianstad vållar bråk inom partiet. Kritiken växer nu internt. Medlemmar är oense om nomineringen av Qalinle Dyaib som ordförande i tekniska nämnden.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2019
Qalinle Dyaib (C).
Qalinle Dyaib (C).Foto: Inga-Lill Bengtsson

Sprickan internt i Centerpartiet växer efter beslutet att än en gång nominera Qalinle Dayib som ordförande i tekniska nämnden. Nu handlar det om bland annat obetalda arbetsgivaravgifter.

25 000 kronor av partiets pengar har gått till personvalskampanj, vilket strider mot reglerna. Det bekräftas av bland annat fakturor och Facebook-annonser.

– 10 000 kronor har betalats ut av Centerpartiet till Qalinle för att anställa åtta valarbetare som delade ut valsedlar på Gamlegården. Inga arbetsgivaravgifter eller skatter har betalats in. Ingen redovisning har lämnats in. Slutsatsen blir att det är svart lön som har betalats ut, säger Fredrik Birgersson, kassör i Centerpartiet.

Centerns styrelse har tidigare sagt att redovisningen av mångfaldsprojektet varit korrekt. Karl Gemfelt, ordförande i kretsstyrelsen, har sagt att redovisningen är godkänd, att alla frågetecken är utredda.

Birgersson anser att styrelsen har mörklagt affären.

– Hela mörkläggningen gör att de offentligt ifrågasätter min kompetens som kassör och det arbete jag ägnat mig åt i fyra år, säger han.

Efter de nya uppgifterna som nu kommit fram ska Karl Gemfeldt kalla till ett extra styrelsemöte.

Mötet ska hållas i veckan.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.