1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Boende efterlyser rättvisa p-avgifter

ABK ska införa p-avgifter för alla som bor på Gamlegården. Skälen är att få ordning på parkeringen. Det är ok, tycker några boende som Kb Mosaik pratat med. Men de tycker att avgifterna för gäster är negativt. De vill ha samma regler som i centrum.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2019
Mohamed Alsaed tycker att parkeringsplatser för gäster ska vara gratis på  helgerna, som i centrum. Jasser Al-Hilal kör taxi och behöver ha taxibilen hemma. ”Det kan bli dyrt för mig”.
Mohamed Alsaed tycker att parkeringsplatser för gäster ska vara gratis på helgerna, som i centrum. Jasser Al-Hilal kör taxi och behöver ha taxibilen hemma. ”Det kan bli dyrt för mig”.Foto: Inga-Lill Bengtsson

De nya reglerna gäller från april 2019.

– Gamlegården är ett område i Kristianstad, så varför behandlas det inte på samma sätt som centrum? Varför ska mina gäster betala för

p-plats efter klockan18, eller på helgerna, säger Mohamad Alsaed.

Anwar Abo sel är kritisk till skillnaden i hyra för p-platser.

– 50 kronor för den första bilen och 200 kronor för den andra bilen. Jag och min fru har två bilar, säger han.

– Jag jobbar som taxiförare. Ibland måste jag ta med mig bilar hem. Från och med april blir det väldigt dyrt för mig, säger Jasser Al-Hilal.

Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK, förklarar att kommunen har egna taxor och fattar egna beslut om till exempel p-platser i centrum. ABK har problem med skrotbilar på sina parkeringar och att personer som inte bor på Gamlegården parkerar där. Därför inför ABK abonnemangsparkering, det vill säga att de boende får hyra p-platser. Det ska även finnas p-platser för gäster.

50 kronor i månaden kostar det att hyra en plats. Varje extra bil som är skriven på samma adress kostar 200 kronor.

Boende på Österäng och Sommarlust har haft de nya avgifterna sedan april 2018.

Är alla som bor på Österäng och Sommarlust nöjda?

– Jag tror att det är svårt att göra alla helt nöjda. Vi försöker göra det som blir bäst för så många som möjligt. Personalen ute får positiva kommentarer om det nya systemet. Vår uppfattning är att de flesta tycker att parkeringssituationen blivit bättre, säger Jonas Rosenberg.

Några av de boende som önskar rättvisa avgifter för p-platser på Gamlegården. Kundparkeringen vid köpcentret berörs inte. Här kan kunder parkera två timmar gratis med p-skiva.
Några av de boende som önskar rättvisa avgifter för p-platser på Gamlegården. Kundparkeringen vid köpcentret berörs inte. Här kan kunder parkera två timmar gratis med p-skiva.Foto: Sofyan Aswad
Mohamad KaninaSkicka e-post
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.