Biffar med smak av vilt och skog
– Rosmarin, timjan, grönpeppar, rosépeppar och enbär ger smaken. Fast enbär får man vara försiktig med, säger Kim Fridlund, kock på Restaurang Snapphanen.
Viltfärsen kan göras på hjort, rådjur, vildsvin och blandas med fläskfärs.
– Det går bra med nötfärs också. Vill man inte blanda i vildsvin eller fläskfärs går det bra att ha i lite grädde, annars blir det torrt, säger Kim Fridlund.
När han häller såsen över biffarna sprider sig en doft av skog.
– Det går bra med olika sorters svamp – kantareller, skivlingar och champinjoner.
Viltfärsbiffar
5 portioner
800 gram färs av vilt (hjort, rådjur, älg eller nötfärs)
200 gram fläskfärs (eller mer viltfärs, nötfärs. Häll i så fall i lite grädde i färsen)
2 små ägg
1 gul lök
5 korn grönpeppar
5 korn rosépeppar
1 enbär
1 msk salt
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad rosmarin
1/2 tsk malen vitpeppar
1-2 klyftor vitlök
2-3 kalla kokta potatis (eller 3-4 msk ströbröd)
Skogssvampsås
750 gram blandad svamp, färsk
1/2 gul lök
2,5 dl grädde
0,5 dl viltfond
5 dl vatten
25 gram smör
1 msk mushroom soya
Gör så här (sås):
1. Finhacka lök, fräs med svampen i smöret (cirka fem minuter).
2. Häll på grädde, soya och viltfond.
3. Koka vattnet, häll över. Koka upp såsen och låt småputtra på svag värme.
Gör så här (biffar):
1. Finhacka den gula löken, krossa alla kryddor i mortel.
2. Bryn den gula löken med kryddorna, pressa i vitlöken. Fräs på svag värme (några minuter).
3. Blanda färsen med brynt lök och ägg. Pressa i potatisen (eller ströbröd). Är färsen hård, späd med lite vatten.
4. Forma biffar. Stek i smör/olja till fin yta. Spara stekskyn.
5. Stek klart i ugn på 140 grader i cirka 10 minuter.
6. Häll stekskyn från biffarna i såsen, red av med maizena.
7. Servera med potatis (kokt eller stekt) lingonsylt och inlagd ättiksgurka.