Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Biffar med smak av vilt och skog

Färsen gjord på vilt och kryddorna. Det är hemligheten bakom kocken Kim Fridlunds biffar, med sås gjord på skogssvamp. Nu på hösten är det fler gäster som önskar rätten – som har härlig doft och smak från skogen.
Knislinge • Publicerad 18 november 2019
Viltfärsbiffar med skogssvampsås finns på Restaurang Snapphanens meny året om. Maten passar bra nu på hösten.
Viltfärsbiffar med skogssvampsås finns på Restaurang Snapphanens meny året om. Maten passar bra nu på hösten.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Rosmarin, timjan, grönpeppar, rosépeppar och enbär ger smaken. Fast enbär får man vara försiktig med, säger Kim Fridlund, kock på Restaurang Snapphanen.

Viltfärsen kan göras på hjort, rådjur, vildsvin och blandas med fläskfärs.

Annons

– Det går bra med nötfärs också. Vill man inte blanda i vildsvin eller fläskfärs går det bra att ha i lite grädde, annars blir det torrt, säger Kim Fridlund.

När han häller såsen över biffarna sprider sig en doft av skog.

– Det går bra med olika sorters svamp – kantareller, skivlingar och champinjoner.

Olika sorters svamp är gott i såsen.
Olika sorters svamp är gott i såsen.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Viltfärsbiffar

5 portioner

800 gram färs av vilt (hjort, rådjur, älg eller nötfärs)

200 gram fläskfärs (eller mer viltfärs, nötfärs. Häll i så fall i lite grädde i färsen)

2 små ägg

1 gul lök

5 korn grönpeppar

Annons

5 korn rosépeppar

1 enbär

1 msk salt

1/2 msk torkad timjan

1/2 msk torkad rosmarin

1/2 tsk malen vitpeppar

1-2 klyftor vitlök

2-3 kalla kokta potatis (eller 3-4 msk ströbröd)

Du kan välja olika sorters färs till biffarna. Väljer du bara nötfärs, ta i lite grädde så biffarna inte blir för torra.
Du kan välja olika sorters färs till biffarna. Väljer du bara nötfärs, ta i lite grädde så biffarna inte blir för torra.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Skogssvampsås

750 gram blandad svamp, färsk

Annons

1/2 gul lök

2,5 dl grädde

0,5 dl viltfond

5 dl vatten

25 gram smör

1 msk mushroom soya

Kim Fridlund, kock på Restaurang Snapphanen.
Kim Fridlund, kock på Restaurang Snapphanen.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inlagd ättiksgurka är gott till. Även kokta morötter, stekt lök och lingonsylt är gott till.
Inlagd ättiksgurka är gott till. Även kokta morötter, stekt lök och lingonsylt är gott till.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Gör så här (sås):

1. Finhacka lök, fräs med svampen i smöret (cirka fem minuter).

2. Häll på grädde, soya och viltfond.

3. Koka vattnet, häll över. Koka upp såsen och låt småputtra på svag värme.

Annons

Gör så här (biffar):

1. Finhacka den gula löken, krossa alla kryddor i mortel.

2. Bryn den gula löken med kryddorna, pressa i vitlöken. Fräs på svag värme (några minuter).

3. Blanda färsen med brynt lök och ägg. Pressa i potatisen (eller ströbröd). Är färsen hård, späd med lite vatten.

4. Forma biffar. Stek i smör/olja till fin yta. Spara stekskyn.

5. Stek klart i ugn på 140 grader i cirka 10 minuter.

6. Häll stekskyn från biffarna i såsen, red av med maizena.

7. Servera med potatis (kokt eller stekt) lingonsylt och inlagd ättiksgurka.

Kim Fridlund, kock på Restaurang Snapphanen.
Kim Fridlund, kock på Restaurang Snapphanen.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons