Barnmorska dömd för miss vid förlossning - barnet fick svår hjärnskada
Förlossningen var på Centralsjukhuset i Kristianstad 2016. Graviditeten var fullt normal, men slutade i tragedi. Mamman, Johanna Adolfsson, fick under flera timmar medel som stimulerade värkar via dropp, trots att hennes värkar var för täta. De täta värkarna gjorde att barnet drabbades av syrebrist, med hjärnskador som följd.
Kristianstads tingsrätt skriver i sin dom att barnmorskan borde ha stängt av droppet, eller kallat på läkare. Därför döms hon för vållande till kroppsskada, grovt brott. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.
Målet har väckt stor uppmärksamhet i medier. Det är myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som utreder misstag som inträffar i vården. Det är mycket ovanligt att misstag leder till åtal av vårdpersonal.
Barnmorskan hade jobbat på förlossningen i flera år och var rutinerad. Hon har hela tiden nekat till brott, men har medgett att hon flera gånger under natten höjt takten på droppet för medlet som skulle få igång värkarna. Hon säger att hon fick tunnelseende och att hon hade fullt fokus på att få ut barnet.
Barnmorskans försvarsadvokat Björn Hurtig säger:
– Vi är besvikna på att hon fälldes. Den här domen kan få betydelse även för andra sjuksköterskor och barnmorskor. Man ska nog inte bli förvånad om vi överklagar.
Malin Tillgren, ordförande för facket Vårdförbundet i Skåne, tror att det finns risk för att färre vill jobba inom vården.
– Personal kan nu bli dömd i två instanser, både av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och i vanlig domstol. Jag tror att all legitimerad sjukvårdspersonal blir lite orolig, säger hon.