1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bakri älskar att jobba som lärare igen

Bakri Rawas slutade ett jobb på Arbetsförmedlingen (AF) för att jobba som lärare i skolan. Han utbildade sig till lärare i Syrien och tycker om yrket. Att börja jobba med barn igen var inte lätt, men han har vant sig snabbt. Nu handlar det om att hjälpa barnen att utvecklas och få kunskaper.
Hanaskog • Publicerad 4 februari 2019
Eleverna tycker om Bakri som lärare. ”Han är jättesnäll och hjälper oss mycket”, säger de.
Eleverna tycker om Bakri som lärare. ”Han är jättesnäll och hjälper oss mycket”, säger de.Foto: Lasse Ottosson

Bakri började sitt första jobb på AF utan erfarenhet av att jobba med administration. Det blev en ny, rik erfarenhet för honom och hans språk utvecklades.

Han jobbade först som kundvärd och senare som kundresurs med att informera arbetslösa om arbetsmarknad och etableringsplan.

– Jag tyckte om jobbet på Arbetsförmedlingen. Där fick jag mycket praktisk erfarenhet och hur jag kan bemöta människor, säger Bakri.

Men kärleken till jobbet som lärare fanns kvar, särskilt när han inte fick fast jobb på AF. Därför gjorde han några besök på skolor och frågade efter jobb som lärare.

– Jag skrev under ett kontrakt i augusti med Kviingeskolan här i Hanaskog, med jobb fram till juni 2019. Jag undervisar i engelska, svenska, geografi och matte för en klass i fyran, säger Bakri.

Han och en lärare till hjälps åt med klassen.

Att byta jobb var viktigt för honom - från att jobba med information för vuxna till att undervisa barn. I början var det svårt.

– Jag var tvungen att tänka på annat sätt och förbereda mig mer, att förklara på enkelt sätt. Vuxna kan klara sig och söka information på egen hand.

Bakri hjälper Zain Rida Osman Himoura. Abud Alazez Allababede står bredvid.
Bakri hjälper Zain Rida Osman Himoura. Abud Alazez Allababede står bredvid.Foto: Lasse Ottosson

Hur är din erfarenhet av undervisning av barn med olika bakgrund?

– I klassen finns elever uppväxta i Sverige och invandrare med olika bakgrund. Barnen som är födda utrikes pratar bra svenska, men de har problem med stavningen. Jag börjar med att ge en lektion till alla, med enkla tankar för att få dem nyfikna på ämnet, och så ger jag stöd till dem som behöver, säger Bakri.

”Men ska jag fungera bra som lärare måste jag kunna svenska. Annars blir jag isolerad”

Ann-SofieJönsson, rektor på Kviingeskolan, tycker att det enbart varit positivt att ha Bakri anställd på skolan.­

–Det är viktigt att de som jobbar på skolan har olika bakgrund vad gäller kultur, språk och erfarenhet. Det utvecklar verksamheten, säger hon.

Bakri har jobbat som lärare i Sverige tidigare. Han var på praktik som lärare när han var asylsökande, då använde han bara engelska. Nu planerar Bakri för att få fast jobb på skolan. Men då måste han ha lärarlegitimation.

”Jag var glad när jag fick det här jobbet, det var början på min dröm om att få ett fast jobb som lärare”, säger Bakri.
”Jag var glad när jag fick det här jobbet, det var början på min dröm om att få ett fast jobb som lärare”, säger Bakri.Foto: Lasse Ottosson

Du kan bra engelska. Är det lättare att lära sig svenska då?

– Det finns många gemensamma saker mellan de två språken som hjälpte mig. Kan man engelska klarar man sig bra. Så jag frågade mig: ”Varför studerar jag svenska ?” Men ska jag fungera bra som lärare måste jag kunna svenska. Annars blir jag isolerad, både på jobbet och i samhället, svarar Bakri.

– Med min erfarenhet tycker jag att arbetssökande kan anstränga sig mer för att få jobb, och inte bara vänta på AF. Är du arbetssökande är det bra att satsa på språket. Jag känner många som förlorat sina chanser på grund av språket. Vad det gäller skolan finns det många jobb som lärarassistent, för de som vill bli lärare.

Mohamad KaninaSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.