Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Året då livet vände för Iman

Iman Alahmad tycker om att ha många bollar i luften. Dels jobbar hon på Kronofogden, dels vill hon satsa på sin konst. Under den syriska revolutionen blev hon känd för sin målade satir.
Kristianstad • Publicerad 4 mars 2019 • Uppdaterad 11 mars 2019
”Det var inte alls självklart när jag var i Syrien att jag skulle uttrycka mina idéer och åsikter genom konst”, säger Iman.
”Det var inte alls självklart när jag var i Syrien att jag skulle uttrycka mina idéer och åsikter genom konst”, säger Iman.Foto: Victor Lindstammer

Iman Alahmad kommer från Syrien. Hon har en juristexamen och jobbade som advokat innan hon flydde från kriget.

Under revolutionen 2011 var hon mycket aktiv. Flera av hennes karikatyrer mot Assad-regimen har nått många nyhetskanaler i världen. Något hon fått pris för.

Annons

– Mitt liv har förändrats helt sedan jag kom till Sverige. I början kände jag mig väldigt ensam och vilsen, säger Iman Alahmad.

– Språket var ett hinder för mig. Idag känner jag mig mycket stark och hoppfull, säger hon.

Iman vill i sina tavlor visa alla i Sverige vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon målar akvareller, gärna livet i Syrien, hur det var innan kriget.
Iman vill i sina tavlor visa alla i Sverige vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon målar akvareller, gärna livet i Syrien, hur det var innan kriget.Foto: Victor Lindstammer

Hon vill inte flytta tillbaka till Syrien.

– Det här är mitt nya land. Jag vill lära mig mer om samhället och dess traditioner, men också om lagarna, säger hon.

–Jag vill inte känna mig som en främling här. Ingen ska ångra att de välkomnade mig hit.

Hon tycker att hennes liv fick rätt riktning under 2018. Hon fick jobb på Kronofogden och gifte sig. Dessutom hade hon några utställningar. Flera av hennes tavlor blev sålda.

På Kronofogden svarar hon på frågor från allmänheten. Det speciella med hennes arbete är, säger hon, att varje ärende är unikt. Inget ärendet är likt det andra. Därför är jobbet väldigt spännande.

Zlatan var det första porträttet Iman målade i Sverige. ”Jag tycker inte ens om fotboll, men jag kände igen mig i hans historia”, säger hon.
Zlatan var det första porträttet Iman målade i Sverige. ”Jag tycker inte ens om fotboll, men jag kände igen mig i hans historia”, säger hon.Foto: Victor Lindstammer
”Jag har fått prova på saker jag aldrig gjort tidigare och har hittat mig själv. Jag trivs i mitt nya land”, säger Iman.
”Jag har fått prova på saker jag aldrig gjort tidigare och har hittat mig själv. Jag trivs i mitt nya land”, säger Iman.Foto: Victor Lindstammer

Hon säger:

– Jag har alltid trivts med mitt jobb som advokat i Syrien, men Kronofogden är utan tvekan den bästa arbetsplatsen jag varit på. Här har jag många fantastiska kollegor och chefer. Min chef är lyhörd för personalen. Om något är fel pratar vi om det och försöker lösa det. Jag utvecklas även som individ.

Känner du dig integrerad?

Annons

– Det beror på vad du menar med integration. Jag ser mig både som syrisk och svensk samtidigt. För mig handlar integration om att vara en del av samhället och kunna delta i det vardagliga livet, och det känner jag att jag gör, säger Iman.

Iman ska ha en ny utställning i påsk, var är inte bestämt. Hon har haft 15 utställningar i bland andra Malmö, Kristianstad och Olofström.
Iman ska ha en ny utställning i påsk, var är inte bestämt. Hon har haft 15 utställningar i bland andra Malmö, Kristianstad och Olofström.Foto: Gunnel Persson

Känner du dig som syrier eller svensk i dag?

– Först trodde jag att jag var tvungen att överge mitt hemlands kultur för att bli svensk, men det är inte rätt. Även om livet i Syrien var mer socialt, känner jag mig mer hemma i Sverige. Idag är jag mer trygg än någonsin.

Vad gör du om fem år?

– Fem år är jättelång tid. Kanske har jag egen familj, jag vill utvecklas mer inom mitt jobb och delta i fler konstutställningar, säger hon.

”Trots att jag har gått på många nitar i mitt liv känner jag mig mer hoppfull än någonsin.”
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons