1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Arbetsförmedlingen: Mer digitala kontakter och fokus på utrikesfödda kvinnor

Det är många förändringar som är på gång hos Arbetsförmedlingen. Den viktigaste är den stora minskningen av budgeten som har gjort att personal och antal kontor minskar. Stort ansvar läggs på de arbetssökande. De uppmuntras att hantera kontakter digitalt.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2019
3 000 anställda har slutat eller sagts upp på Arbetsförmedlingen i Sverige, 130 kontor har lagts ner, bland annat kontoret i Hässleholm.
3 000 anställda har slutat eller sagts upp på Arbetsförmedlingen i Sverige, 130 kontor har lagts ner, bland annat kontoret i Hässleholm.Foto: TT/Kristianstadsbladet

Det är tufft för Arbetsförmedlingen (AF) nu under sommarperioden, men även på grund av den nya budgeten. Många förändringar sker vad gäller åtgärder för arbetssökande och personal. Men AF kämpar mycket för att kunna erbjuda samma service till arbetssökande.

– Regeringen har gett AF ett uppdrag att förbereda för en ny myndighet. Den ska vara på plats år 2021. Utifrån detta uppdrag så ska AF rapportera till Arbetsmarknadsdepartementet senast den första november 2019, säger Aurora Aliu, sektionschef för AF i Kristianstad.

Färre personer deltar i olika insatser på arbetsmarknaden. Antalet har minskat med 30 procent från 2018 till 2019. Pengarna räcker inte. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort.
Färre personer deltar i olika insatser på arbetsmarknaden. Antalet har minskat med 30 procent från 2018 till 2019. Pengarna räcker inte. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort.Foto: Bosse Nilsson

Det betyder att allt är inte klart ännu. Men med den minskade budgeten bör AF prioritera sina insatser, efter vad som är möjligt och efter arbetsmarknadens behov.

– Målgruppen för introduktionsjobb blir bara personer i etableringen med särskild fokus på utrikesfödda kvinnor, säger hon.

Tidigare har insatsen varit tillgänglig för alla som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin.

Hon försäkrar att det inte är ett steg bakåt från principen om jämställdhet, utan alla är eniga om att dessa kvinnor behöver extra stöd.

Fakta

Arbetslöshet

I januari 2019 i Skåne

Kvinnor (utrikesfödda) 23,70 procent. Alla kvinnor från 16 till 64 år 8,9 procent.

Män (utrikesfödda) 23.20 procent. Alla män 16 till 64 år 9,60 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen

Nu har arbetssökande ett stort ansvar att vara aktiva och äga sin egen process. Många i personalen är uppsagda eller har sagt upp sig. Det innebär att personalresurserna är mindre på kontoret. Många AF-kontor ska läggas ner, som kontoret i Hässleholm. Det kommer att påverka sättet som AF arbetade på tidigare.

– Vi uppmuntrar våra kunder att kontakta oss digitalt. Det är lättare för dem att boka tid eller få hjälp med att hitta lösningar digitalt. Och det finns en stor möjlighet för detta genom att ta kontakt med kundtjänst på AF:s hemsida, säger hon.

AF fokuserar nu på att jobba mer digitalt, vilket är snabbare för alla. De som har problem med det ska få stöd av AF.

Blir det en minskning av utbildningar som AF erbjuder arbetssökande?

– Nej, men vi bedömer vem som behöver det mest. Om man har jobb, och sedan blir arbetslös, kan man själv klara sig med sin erfarenhet. Men de som är borta från arbetsmarknaden under lång tid behöver stöd från oss, säger hon.

AF har också ett uppdrag att kontrollera de företag som jobbar med stöd och matchning, för att vara säker på att processen att få jobb går bra.

Fakta

Introduktionsprojekt

Introduktionsjobb:

Är för personer som varit borta länge från arbetslivet, är ung eller ny i Sverige. De som erbjuder introduktionsjobb kan få ekonomisk hjälp.

Jobb- och utvecklingsgarantin:

Är för personer som varit utan arbete en längre tid och behöver hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. De kan då till exempel få hjälp med att ordna arbetspraktik, arbetsträning, utbildning eller starta eget företag.

Källa: Arbetsförmedlingen

Mohamad KaninaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.