Ångkokt torsk från Kina
– Måtten är inte så viktiga, man få smaka sig fram. Det viktiga är i vilken ordning man gör saker och ting, säger Jianming Li.
Han kommer från provinsen Fujian i Kina. Där jobbade han på en matmarknad, på kvällar och nätter. 2006 kom Jianming Li till Sverige. Sedan fyra år är han kock på restaurang Metropol vid Högskolan Kristianstad.
Jianming Li säger att man ofta ångkokar fisk i Kina.
– Smaken blir så mycket bättre, säger han.
Det är lätt att ångkoka mat. Du behöver en stor gryta eller wokpanna med lock.
Jianming Li använder en stor gryta. I botten lägger han en rund ställning i metall (en upp och nervänd skål i porslin/metall går också bra). På ställningen lägger han fatet med fisken.
Ångkokt torsk
4 portioner
Ingredienser:
600 gram torskfilé
en bit färsk ingefära (cirka 50 gram)
1 kryddmått vitpeppar
2 kryddmått salt
I dl vegetabilisk olja (raps, solrosolja)
Lite fiskbuljong
Några droppar sesamolja
lite sojasås
2 stänger salladslök
1 tomat
vatten
Gör så här:
1. Skär ingefäran i tunna skivor. Lägg några skivor på ett fat.
2. Dela fisken i mindre bitar. Lägg bitarna omlott över ingefäran. Lägg fler bitar av ingefära, salt och vitpeppar över.
3. Ta en stor gryta (går bra med en hög stekpanna eller wokpanna med lock). Lägg i ställningen som fatet med fisken ska stå på.
4. Häll i lite vatten i botten. Tänk på att vattnet inte ska nå över ställningen.
5. Koka upp vattnet.
6. Lägg fatet med fisken i grytan. Lägg på locket. Ånga i 12 minuter.
7. Häll bort det mesta av vätskan på fatet.
8. Hetta upp oljan i en kastrull. Testa med att hälla i någon droppe vatten. När oljan fräser är den tillräckligt het.
9. Strimla vårlöken och lägg ovanpå fisken.
10. Häll sesamoljan och fiskbuljongen över fisken, sojasåsen runt om. Häll över oljan sist.
11. Ta upp fatet. Dekorera med delad tomat.
11. Servera med ris och grönsaker.