Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Advokat börjar om som barnskötare

Hafiza Kadour, 49 år, är advokat från Syrien. Där jobbade hon som specialist på frågor om terrorism och brott. Idag studerar hon till barnskötare. Varje dag pendlar hon från Hanaskog till Eslöv. ”Vi vill ge vårt nya land allt vi kan”, säger hon.
Hanaskog • Publicerad 2 mars 2020
Varje dag pendlar Hafiza Kadour från Hanaskog till studierna i Eslöv, med buss och tåg.
Varje dag pendlar Hafiza Kadour från Hanaskog till studierna i Eslöv, med buss och tåg.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Det är svårt i början som ny i Sverige. Hafiza och hennes tre barn delar ändå samma uppfattning. De har olika planer i Sverige, med samma mål:

– Flera olika alternativ har öppnat sig för oss. Vi vill ge vårt nya land allt vi kan och kämpa för en bättre framtid, säger Hafiza.

Annons

Hafiza studerar till barnskötare i Eslöv, efter att ha avslutat sfi och Grundläggande A och B. Med utbildningen har hon börjat ett helt annat och nytt liv i Sverige.

– I Syrien var jag specialiserad på frågor om terrorism och brott. Det är väldigt svårt för mig att få jobb inom detta område här, språket är ett hinder.

Hafiza har arbetat som vikarie i ett par månader på skolan i Hanaskog. Hon lyckades inte få något mer arbete. Därför valde Hafiza att börja studera istället.

Hafiza Kadour blir klar med studierna den 9 april. ”Jag hoppar verkligen jag hittar ett jobb på någon förskola eller i förskoleklass, gärna med autistiska barn, säger hon.
Hafiza Kadour blir klar med studierna den 9 april. ”Jag hoppar verkligen jag hittar ett jobb på någon förskola eller i förskoleklass, gärna med autistiska barn, säger hon.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Flera olika alternativ har öppnat sig för familjen. ”Hoppas jag får ett riktigt jobb nu. Det känns inte bra att gå till socialen”, säger Hafiza.
Flera olika alternativ har öppnat sig för familjen. ”Hoppas jag får ett riktigt jobb nu. Det känns inte bra att gå till socialen”, säger Hafiza.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”De gav mig så mycket uppriktig kärlek”
Hafiza Kadour, om att jobba med autistiska barn .

– Under mina studier på Komvux fick jag ett jobb som vikarie på Hanaskogsskolan. Då träffade jag barn med autism. Att arbeta med dem var givande. Jag hjälpte och stöttade dem så mycket jag kunde och de gav mig så mycket uppriktig kärlek. Jag blev verkligen glad av det, säger hon.

När kriget började i Syrien grusades familjens drömmar. När Hafiza och hennes tre barn beviljats asyl i Sverige började familjen kämpa för att hennes man i Syrien skulle komma hit.

– Jag försökte återförenas med min man, men han har inget pass och kan inte få något heller. Det är krig där han är, han är fast i Syrien, säger Hafiza.

– Efter fyra år är osäkerheten stor och väntan är svår.

Hon och barnen har flytt från krig och oroligheter. Trots allt drivs de av drömmar och en tro på framtiden.

– Jag förstår att många utrikesfödda kan ha svårt att hitta ett arbete i sitt nya land. Men jag ska absolut kämpa på, så att jag klarar den här kursen och kan få ett arbete.

Hafiza kombinerar studier i svenska med en utbildning till barnskötare.
Hafiza kombinerar studier i svenska med en utbildning till barnskötare.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Fakta

Hafiza Kadour

Ålder: Född 1970.

Född: I Damaskus.

Bor: I Hanaskog, kom till Sverige 2016.

Familj: Barnen Diana Namoura 19 år (studerar naturvetenskap på gymnasiet i Osby) Sidra Namoura 18 år (studerar grundläggande svenska och på gymnasiet i Sibbhult), Nabil Namoura 13 år.

Yrke: Advokat i Syrien. Studerar till barnskötare, är klar 9 april.

När Hafiza vikarierade på skolan jobbade hon med autistiska barn. Det gav inspiration att börja studera till barnskötare.
När Hafiza vikarierade på skolan jobbade hon med autistiska barn. Det gav inspiration att börja studera till barnskötare.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons