Annons
  1. English
  2. Svenska
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Abir Shalati: ”Det finns också många kvinnor som är förtryckta av män i Europa”

Förra året åt jag lunch med några kollegor på min gamla arbetsplats, i en stor matsal. En kvinna som jobbar på en annan avdelning satt bredvid mig. Hon sa inte det rakt ut till mig, men sa att hon tycker synd om oss ”muslimska kvinnor”. Att vi är förtryckta av män i religionens namn.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 10 mars 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Abir Shalati.
Abir Shalati.Foto: Privat

Det var första gången jag hörde denna fördom rakt i örat.

Jag svarade med ”ja, men det finns också många kvinnor som är förtryckta av män i Europa, trots att de inte är muslimer”. Jag ville inte skapa en dålig stämning, så jag började prata om annat.

Annons

Egentligen förstår jag inte argumentet att kvinnor är förtryckta på grund av religion, specifikt islam.

Allting är relativt. Jag kan tycka synd om många europeiska kvinnor, som i min tro är förtryckta i det sekulära samhället. De måste jobba för att försörja sig. Som muslimsk kvinna behöver jag inte alls jobba. Inom islam är män ansvariga för familjens ekonomi. Oavsett om det är pappa, bror eller man.

Jag väljer att jobba, men jag behöver inte använda mina pengar till att försörja familjen. Min lön kan jag spara och köpa något privat om jag vill det. Om kvinnan väljer att köpa nånting till hemmet är det många män som inte accepterar att kvinnan betalar för det – män tycker att de är ansvariga för ekonomin, även om kvinnan jobbar.

”Det finns många som lever så – av kultur och tradition. För att våra förfäder levde så”
Abir Shalati

Jag har hört många berättelser från vänner i Sverige och Tyskland, om hur kvinnor har det. De jobbar samtidigt som de måste ta hand om hemmet. Deras män vägrar att hjälpa till hemma. De städar inte och tar inte hand om barnen. Och de är inte aktivt troende inom någon religion. Är de kvinnorna ändå förtrycka i religionens namn?

”Det finns inget tvång inom islam att kvinnan måste städa, laga mat och ta hand om hemmet”
Abir Shalati

Någon kanske säger att muslimska män jobbar och tar ansvar för familjens ekonomi, kvinnor måste ta hand om hemmet. Det är inte heller sanning. Ja, det finns många som lever så – av kultur och tradition. För att våra förfäder levde så.

Många missar att det finns inget tvång inom islam att kvinnan måste städa, laga mat och ta hand om hemmet. Det kan vara kvinnans roll – om hon vill det. Runt om i världen finns många muslimska familjer där mannen jobbar, en städerska tar hand om städning och matlagning och kvinnorna tar hand om barnen – och de vill ha det så.

Sammanfattningsvis, tusentals kvinnor är förtryckta runt om i världen. Men de är inte förtryckta på grund av att de är muslimer, kristna eller har en viss religion. De är förtryckta av män som vill dominera och bestämma över kvinnor, accepterat av kultur och tradition. Och av samhället i stort.

Annons
Annons
Annons
Annons