1. Svenska
  2. English
  3. العربية

8000 behövs för att klara odlingen - flest behövs i Skåne

Cirka 8 000 fler medarbetare behövs det närmaste halvåret i Sverige, för att klara av odlingen i år. De flesta behövs i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 28 maj 2020
Skörd av vall. Arkivbild.
Skörd av vall. Arkivbild.Foto: Carl Johan Engvall

Region Skåne satsar 2,7 miljoner kronor under tre år på att bland annat locka fler till att jobba inom lantbruket.

– Vi tillskjuter vi extra medel från regionala utvecklingsnämnden så att svensk, och skånsk livsmedelsindustri kan stå stark, säger Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

En bakgrund är att Sverige har en låg grad av självförsörjning på livsmedel, omkring 50 procent. Det finns bara tre livsmedel (socker, morötter och spannmål) där Sverige är helt självförsörjande.

Tillverkningsindustrin, med livsmedelssektorn, är dessutom klassad som en av tre branscher som är mest utsatta på grund av coronakrisen.

Ett åtgärdspaket görs nu i flera delar, bland annat behövs fler praktikplatser och kampanjer för att öka kunskapen.

Det kan också bli riktade kampanjer på andra språk och validering av utländsk kunskap för att kunna korta utbildningarna.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.