1. Svenska
  2. English
  3. العربية

70 personer vill nattvandra i Östra Göinge

70 personer från 15 föreningar i Östra Göinge har gått en grundkurs för nattvandring. Varje förening får fyra nattvandringar under året. ”Jätteroligt med ett så stort intresse”, säger Camilla Leo Malmberg som är fältarbetare i kommunen.
Östra Göinge/Broby • Publicerad 4 februari 2020
Janne Lundholm tipsade om saker att tänka på när man nattvandrar och lockade till skratt bland åhörarna.
Janne Lundholm tipsade om saker att tänka på när man nattvandrar och lockade till skratt bland åhörarna.Foto: Marie-Louise Lindell

– Det behövs fler vuxna ute på gator och torg, säger Janne Lundholm från stiftelsen Nattvandring.nu. Det är han som utbildat 70 göingar i nattvandring.

Camilla Leo Malmberg och kommunens andre fältarbetare, Henrik Sävström, håller i nattvandringen i kommunen. Tanken är att vandringarna ska starta längre fram i vår.

Sparbanken Skåne har gett 100 000 kronor till projektet. Föreningarna får dela på pengarna.

– Vi hoppas att föreningarna ska tycka att det är så kul att nattvandra att de går några gånger extra, fast man inte får betalt, säger Janne Lundholm. Han är verksamhetschef för stiftelsen och eldsjäl.

Janne Lundholm startade Nattvandring.nu tillsammans med Vera Dordevic och med stöd från Eon och Skandia. Nu är han verksamhetschef för stiftelsen.
Janne Lundholm startade Nattvandring.nu tillsammans med Vera Dordevic och med stöd från Eon och Skandia. Nu är han verksamhetschef för stiftelsen.Foto: Marie-Louise Lindell

I dag finns 50 000 nattvandrare i Sverige som vandrar i 380 grupper. En nattvandrares främst uppgift är att skapa trygghet för de unga.

– Det handlar om att bry sig, vara synlig och kunna vara ett stöd när det behövs, säger Janne Lundholm.

Tanken med nattvandring är att skapa positiva relationer med unga. Då kan miljön bli säkrare.

– Det handlar inte om att leka polis. En nattvandrare gör aldrig några ingripanden.

– Att nattvandra ger mycket positivt tillbaka. Och ungdomarna vill att vi ska finnas där ute.

En nattvandrare ska aldrig prata utanför gruppen om vad som händer under vandringarna.

– Tänk på att vi bara är vuxna som bryr oss.

Föreningarnas intresse för nattvandring var oväntat stort. Nu har 70 personer gått en grundutbildning. Östra Göinge har försökt få igång nattvandring tidigare.
Föreningarnas intresse för nattvandring var oväntat stort. Nu har 70 personer gått en grundutbildning. Östra Göinge har försökt få igång nattvandring tidigare.Foto: Marie-Louise Lindell
Fakta

Nattvandring.nu

Är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som arbetar för att fler vuxna ska engagera sig för barn och ungdomar.

Målet är att värna om ungdomars bästa på ungdomars egna villkor, för att skapa förtroende och dialog. Dialogen kan ge goda förutsättningar att minska bruket av alkohol och droger samt gatuvåldet. Då kan vi få ett tryggare samhälle för oss alla.

Stiftelsen nattvandring.nu ska ge möjligheter till att förstärka och stärka föräldra- och vuxenansvaret i samhället.

Verksamheten bygger på en jämställd människosyn, oavsett hudfärg, religion, sexuell läggning, etnisk eller kulturell bakgrund.

Stiftelsen nattvandring.nu bildades av EON och Skandia 2008.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.