1. Svenska
  2. English
  3. العربية

59 misstänkta facit efter Rimfrost

Polisen har ingripit mot 59 misstänkta och gjort många husrannsakningar under Operation Rimfrost. Polisen har hittat skjutvapen, narkotika som marijuana, kokain, amfetamin och tabletter. Och Kronofogden kunde mäta ut klockor, bilar och platt-tv.
Kristianstad • Publicerad 22 april 2020
”Det ska vara obekvämt att vara kriminell i Kristianstad”, säger lokalpolischef Anders Olofsson, Kristianstad.
”Det ska vara obekvämt att vara kriminell i Kristianstad”, säger lokalpolischef Anders Olofsson, Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

Operation Rimfrost pågick under fyra dygn efter påsk, i Kristianstad och i Broby. Polisen ingrep mot 59 misstänkta, i huvudsak män, ungdomar och unga vuxna.

Mest handlar det om narkotikabrott. Men även om drograttfylleri, personer som kört stulen moped eller burit kniv på allmän plats.

”Vi har haft många möten med allmänheten och fått uppskattning”
Anders Olofsson, lokalpolischef

Åtta av de 59 greps och förhördes, fyra av dem anhölls av åklagare. Två gripanden kunde ske efter övervakning med drönare, som för första gången använts i polisområdet.

Lokalpolischef Anders Olofsson säger att många husrannsakningar gjorts: i bostäder, fordon, källarutrymmen och garage.

I insatsen deltog uniformerad polis, civil polis, poliser på motorcykel och till häst, drönarpolis ( för första gången i polisområdet) och hundpatruller.
I insatsen deltog uniformerad polis, civil polis, poliser på motorcykel och till häst, drönarpolis ( för första gången i polisområdet) och hundpatruller.Foto: Tommy Svensson

– Vi har haft många möten med allmänheten och fått uppskattning. Vi är väldigt nöjda med operationen, säger Anders Olofsson.

Kronofogden kunde i samband med husrannsakningar mäta ut klockor, bilar och platt- tv-apparater hos misstänkta personer.

Operation Rimfrost är en särskild nationell händelse (se faktaruta). Anders Olofsson säger att Rimfrost är en arbetsmetodik som man fortsätter att jobba med.

– Det ska vara obekvämt att vara kriminell i Kristianstad.

Fakta

Operation Rimfrost

Är en nationell särskild händelse. Syftet är att bryta utvecklingen med skjutningar och sprängningar. I region Syd finns en regional stab. Det finns fyra mål med Rimfrost:

Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

Minska antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.

Öka beslagen av vapen och sprängämnen.

Öka tryggheten hos allmänheten.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.