1. Svenska
  2. English
  3. العربية

500 meter linje i marmor ska väcka tankar

Marmorlinjen mellan Gamlegården och Näsby är 500 meter lång. Den skär genom huskroppar, buskage och gårdar. Ett 20-tal personer promenerade sträckan när ”Marmorlinjen” invigdes på tisdagen.
Kristianstad • Publicerad 9 oktober 2019
”Plattorna går nästan inte att rubba. De är gjutna och väger 70–80 kilo styck” säger Anna Högberg. Hon och Johan Tirén tog ett symboliskt kliv över marmorlinjen på invigningen.
”Plattorna går nästan inte att rubba. De är gjutna och väger 70–80 kilo styck” säger Anna Högberg. Hon och Johan Tirén tog ett symboliskt kliv över marmorlinjen på invigningen.Foto: Victor Lindstammer

Tisdagens invigning började med ett tal från Lena Ohlsson (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Det här är hållbart och kommer finnas kvar lång tid framöver, sa hon.

ABK:s ordförande Christer Nilsson (M) sa:

– Man kan ha olika uppfattningar om konst, om den här linjen. För mig är det framförallt något som binder ihop ett område med hyresrätter och ett område med lite äldre villor.

Konstnärerna Anna Högberg och Johan Tirén tycker att samtalen om olika åsikter är viktiga.

– Hela tanken är att det ska vara ett verk som ska öppna för tankar, frågor och reflektioner, säger Johan Tirén.

”Marmorlinjen – förbinder två platser och delar ett landskap” är konstnärernas andra projekt på Gamlegården. Förra året presenterades ”Förhandlingen”. Båda konstverken är en del av Statens konstråds satsning ”Konst händer”, på uppdrag av regeringen.

Kommunen, ABK, Kristianstad konsthall och Konstakademien har också varit inblandade i konstverket.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.