1. Svenska
  2. English
  3. العربية

30-åring riskerar livstids fängelse för mord på sambo

En 30-åring är misstänkt för mord på sin sambo i Åhus. Han riskerar fängelse på livstid. Det har åklagaren yrkat. Men hans försvarare begär att 30-åringen helt ska frias från mord.
Kristianstad • Publicerad 8 februari 2019 • Uppdaterad 13 februari 2019
Kvinnan dödades i en villa i Åhus.
Kvinnan dödades i en villa i Åhus.Foto: Lasse Ottosson

Rättegången avslutades den 6 februari. Det har varit paus i förhandlingarna i tingsrätten under tiden som 30-åringen genomgått rättspsykiatrisk undersökning. Han är misstänkt för mord på sin sambo i april 2018. Läkarnas slutsats är att 30-åringen inte var allvarligt psykiskt störd när hans sambo dödades.

Kammaråklagare Martin Hansson yrkar på livstids fängelse för 30-åringen. I andra hand bör straffet blir cirka 16 år.

– Mäns våld mot kvinnor är ett stort och allvarligt problem i Sverige. Detta handlar om relationsvåld. Den mördade kvinnan har utsatts för kraftigt våld av sin sambo i sitt hem, sa Martin Hansson under rättegången.

Hon har utsatts för våld mot överkroppen och främst mot halsen. Våldet har pågått på flera ställen i hemmet.

”Mäns våld mot kvinnor är ett stort och allvarligt problem i Sverige”

30-åringens försvarare, advokat Björn Hurtig, har yrkat att 30-åringen helt ska frias från mord. Han blev attackerad av sin sambo som var rasande. Han hade inte tid att fly utan slogs för sitt liv, han har handlat i nödvärn.

I andra hand yrkar Hurtig att 30-åringen döms för dråp och ett straff på åtta års fängelse.

Tingsrätten meddelar dom om en vecka.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.