Nyheter

Vid fullmåne i augusti är det dags för kräftskiva

Kräftor äts även i Norge och bland finlandssvenskar i Finland. De kokas med dillkronor. Dillkronor brukar också vara med som dekoration när kräftorna serveras.
Kräftor äts även i Norge och bland finlandssvenskar i Finland. De kokas med dillkronor. Dillkronor brukar också vara med som dekoration när kräftorna serveras.
Foto:Hasse Holmberg/TT

När fullmånen lyser på himlen i augusti är det dags att duka fram kräftorna till kräftskivan, en traditionell svensk fest.

Att äta kräftor är inte nytt i Sverige. Seden kom från kontinenten hit under 1600-talet. Förr i tiden var det den övre klassen som festade på kräftor. I slutet av 1960-talet började kräftor importeras från bland annat Turkiet, Spanien och Kina. Det förde med sig att allt fler kunde köpa kräftor. Den traditionella svenska kräftskivan var född.

1922 fanns ett förslag om att införa ett förbud mot alkohol i Sverige. Kräftorna användes som propaganda på en affisch för nej-sidan av Albert Engström: 
1922 fanns ett förslag om att införa ett förbud mot alkohol i Sverige. Kräftorna användes som propaganda på en affisch för nej-sidan av Albert Engström: "Nej! Kräftor Kräva Dessa Drycker!"

Ordet kräftskiva kom på 1930-talet. "Skiva" syftar på bordsskiva, ett bord dukat med mat och dryck.

Enligt Nordiska museet var det förbjudet att fiska kräftor mellan november och den 7 augusti. Det är därför många fortfarande äter kräftor i augusti. Förbudet togs bort 1994.

Kräftorna kokas i lag men äts kalla, med baguette, knäckebröd och kryddad ost. Även västerbottenpaj brukar vara med på festen. Som dryck brukar det vara snaps, det vill säga brännvin, och öl. Snapsvisor, att sjunga till varje snaps, hör också till.

I augusti är det även dags att äta surströmming. Surströmming är fermtenterad (jäst) strömming) och har en mycket speciell doft som är hemsk säger en del, delikat säger andra. Surströmming förknippas oftast med norra delen av Sverige, men äts i hela landet tillsammans med tunnbröd, lök och kanske snaps.

Ska du äta surströmming är rådet att öppna burken utomhus. Doften – eller snarare lukten – hänger kvar länge.

Kräftor fiskas med mjärde.
Foto: Mattias Mattisson
Kräftor fiskas med mjärde.
Snaps, med olika sorters kryddat brännvin, hör till kräftor.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Snaps, med olika sorters kryddat brännvin, hör till kräftor.
Det ska vara många dillkronor för att kräftorna ska få rätt smak.
Foto: Albin Brönmark
Det ska vara många dillkronor för att kräftorna ska få rätt smak.
Kräftor blir röda när de kokas.
Foto: Maja Suslin/TT
Kräftor blir röda när de kokas.
Kräftskiva är en stark svensk tradition.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kräftskiva är en stark svensk tradition.
Kräftor serveras med rostad bröd och kryddad ost.
Foto: Dan Strandqvist
Kräftor serveras med rostad bröd och kryddad ost.
Flodkräftor och havskräftor.
Foto: Christine Olsson/TT
Flodkräftor och havskräftor.
Svenska folket äter mest kräftor i hela världen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Svenska folket äter mest kräftor i hela världen.
En burk med surströmming öppnas helst utomhus.
Foto: Hasse Holmberg/TT
En burk med surströmming öppnas helst utomhus.