Nyheter

Utsökt baklava lätt att göra

Det finns flera olika sorters baklava. Med färdig filodeg är det här receptet lätt att göra hemma.
Det finns flera olika sorters baklava. Med färdig filodeg är det här receptet lätt att göra hemma.
Foto:Lasse Ottosson

Baklava är ett sött bakverk som är väldigt vanlig i Mellanöstern. Den har sitt ursprung i det Osmanska riket. Baklava är saftig och knaprig och lätt att göra hemma. Görs med färdig filodeg, smör och pistasch.

– Den heter baklava för att den är rik på smaker. Den är mättad med bland annat smör, säger Ilham Assad.

Fyllnaden kan variera.

– Man kan ha pistaschnötter, cashewnötter eller valnötter i den. Det är en smaksak. Jag gillar att ha pistaschnötter i. Det är mycket gott, säger hon.

Börja med att göra sockerlagen.

Sockerlag

Ingredienser:

2,25 dl vatten

2,25 dl socker

0,5 dl citronjuice

Koka upp alla ingredienser till 110 grader. Koka i cirka 5 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.

Baklava:

Filodeg (250 gram)

250 gram smält smör

250 gram pistaschnötter

1 msk vaniljpulver

1/2 tsk kanel

Baklava kan se olika ut, men har oftast samma ingredienser.
Foto: Lasse Ottosson
Baklava kan se olika ut, men har oftast samma ingredienser.

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader

1. Blanda pistaschen med kanel och vaniljpulver.

2. Häll över blandningen i en mixer eller matberedare. Grovhacka den.

3. Smält smöret och låt det svalna något.

4. Smörj en långpanna väl med lite av smöret.

5. Rulla ut filodegen. Lägg ut ett ark och pensla med smör.

6. Lägg sedan ut ett ark till och pensla det. Upprepa det fyra gånger tills du har ett lager med fyra eller fem ark av filodeg ovanpå varandra.

7. Strö finhackade pistaschnötter i kanterna av filodegen från ena kortsidan.

8. Rulla ihop degen.

8. Skär bitar i önskad storlek och lägg i långpannan.

9. Sätt in dem i mitten av ugnen i 30-40 minuter, tills baklavan fått en fin gyllene färg.

10. Häll försiktigt den varma sockerlagen över baklavan.

Ilham Assad och hennes man har startat en konfektyrfabrik på Långebro. Läs reportaget på sidan 6-8.
Foto: Lasse Ottosson
Ilham Assad och hennes man har startat en konfektyrfabrik på Långebro. Läs reportaget på sidan 6-8.