Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Spanare vill se mer folk på stan: ”Alla pratar om hur hemskt det är”

Sitt inte och tryck bakom persiennerna! Det är dags att då ut en runda på stan istället. Gemene man måste skärpa sig om tryggheten på stan ska öka. Det tycker Bo Emilsson, pensionerad kriminalinspektör.
Publicerad 12 november 2019
Fler borde vara ute på stan, istället för att gömma sig hemma. Det tycker Bo Emilsson, pensionerad kriminalinspektör.
Fler borde vara ute på stan, istället för att gömma sig hemma. Det tycker Bo Emilsson, pensionerad kriminalinspektör.Foto: Lasse Ottosson

Han har 25 års erfarenhet som spanare inom polisen. Bo Emilsson vet hur det är i Kristianstad. Han tycker det är hemskt att många som bor i Kristianstad känner sig otrygga.

– Alla pratar om hur hemskt det är. Jag känner en äldre dam som är rädd för att bli överfallen när hon går ut. Jag tror att den risken inte är så stor, säger Bo Emilsson.

”Man kan väl gå ihop några grannar och gå en sväng på stan. Prata med ungdomar och gör det på ett bra sätt”
Bo Emilsson, pensionerad spanare
Annons

I september skrev han en debattartikel i Kristianstadsbladet. Budskapet var att det är dags att sluta gömma sig bakom persiennerna och istället gå ut en runda på stan. Prata med ungdomar. Ta en kvällskaffe med grannarna. Varken polisen eller kommunen kan göra allt, tycker Bo Emilsson.

– Det värsta är inte risken att bli nedslagen, utan känslan av att man kan bli det. Det är fruktansvärt att en så stor del av svenska folket sitter inlåsta på fredag- och lördagskvällar. Att de är rädda för att gå ut.

”Alla pratar om hur hemskt det är. Jag känner en äldre dam som är rädd för att bli överfallen när hon går ut. Jag tror att den risken är inte så stor”, säger Bo Emilsson.
”Alla pratar om hur hemskt det är. Jag känner en äldre dam som är rädd för att bli överfallen när hon går ut. Jag tror att den risken är inte så stor”, säger Bo Emilsson.Foto: Lasse Ottosson

Han har förståelse för att många, inte minst unga kvinnor, känner sig otrygga. Där har kommunen ett ansvar för att öka tryggheten, till exempel att se till att gångtunnlar är belysta. Men också medborgarna måste engagera sig, tycker Bo Emilsson.

– Man kan väl gå ihop några grannar och gå en sväng på stan. Prata med ungdomar och gör det på ett bra sätt.

Bo Emilsson ser ibland vuxna närma sig ungdomar på ett aggressivt sätt. De kan till exempel säga ”här får ni inte stå och röka”.

– Det är bättre att börja med att fråga hur det är med dem och prata lite allmänt. Sedan på slutet kan man säga ”det är ju inte bra att ni står här och röker, det är inte populärt”. Det blir mindre hotfullt. Men många är rädda för att prata med ungdomar och ser dem som våldsverkare, säger Bo Emilsson.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons