Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Småföretag tror på framtiden – Fortfarande brist på arbetskraft

Brist på arbetskraft. Det är fortfarande det största hindret för småföretag i Skåne att växa. Det visar Småföretagarbarometern. Undersökningen visar att konjunkturen mattats av, men under det närmsta året förväntas den öka.
Kristianstad • Publicerad 13 juni 2019
Det går fortfarande bra för småföretag. Glädjande tycker Lotta Roth, Mikael Forsberg och Roger Kronholm. Kronholm äger AB Hisskompaniet som anställt ny personal och bekostat deras utbildning.
Det går fortfarande bra för småföretag. Glädjande tycker Lotta Roth, Mikael Forsberg och Roger Kronholm. Kronholm äger AB Hisskompaniet som anställt ny personal och bekostat deras utbildning.Foto: Lasse Ottosson

I Skåne län har 429 småföretagare (med 1-49 anställda) svarat på undersökningen Småföretagarbarometern.

Svaren visar vad företagarna tycker om det ekonomiska läget och vilka förväntningar de har för de närmaste tolv månaderna.

Annons

– Småföretagskonjunkturen har mattats av, men Skåne är lite bättre än riksgenomsnittet, säger Lotta Roth.

Hon är representant för Företagarna som gör undersökningen i samverkan med Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.

Småföretagare i Skåne nordost klarar sig bra jämfört med Skånes övriga tre regioner. Glädjande, tycker Mikael Forsberg, Sparbankens Skånes bankchef för Kristianstad och Östra Göinge.

34 procent av småföretagen i Skåne har tvingats tacka nej till ordrar. De har redan mer att göra än de hinner med. Många har också svarat att de har tackat nej på grund av brist på arbetskraft.

Undersökningen visar att 67 procent tror på goda utsikter att expandera på sikt. Främsta hindret är just bristen på arbetskraft.

– För att klara bristen behövs det mer samarbete mellan skola och näringsliv. Elever behöver se kopplingen mellan studier och arbetsliv och företag måste berätta vad de behöver för kompetens, säger Lotta Roth.

Roger Kronholm har AB Hisskompaniet. Företaget har löst bristen på arbetskraft genom att anställa ny personal och själv bekosta deras utbildning.

– Det finns bara en hisskola i Sverige, medan jag tror att det kan finnas 2 000 arbetstillfällen i branschen, säger han.

Av Roger Kronholms 13 anställda är fem under utbildning.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons