Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Migranter trivs bra - men jämlikheten haltar

Migranter i Sverige trivs väldigt bra och känner sig hemma. De är teknikintresserade och tar till sig jämställdhet. Men det finns bekymmer. ”Det behövs mer jämlikhet om inte kvinnorna ska jobba ihjäl sig”, säger Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, WVS.
Kristianstad • Publicerad 11 juli 2019
Maher Ahid Almabid, från Bagdad, diskuterar med Daniel Brancalion-Lind frågorna i enkäten World Values Survey på Urbana Hembygdsgården.
Maher Ahid Almabid, från Bagdad, diskuterar med Daniel Brancalion-Lind frågorna i enkäten World Values Survey på Urbana Hembygdsgården.Foto: Inga-Lill Bengtsson

2018 gjorde WVS en nationell studie bland människor som migrerat till Sverige.

– Vi vill veta hur deras värderingar förändras när de lämnar Turkiet, Iran eller Irak och flyttar till Sverige? Syftet med studien är att förstå mekanismerna, säger Bi Puranen.

Bi Puranen, generalsekretare för World Values Survey. ”Det är första gången som vi undersöker hur människors värderingar förändras när de flyttar från en annan kultur och hit till Sverige”,  säger hon.
Bi Puranen, generalsekretare för World Values Survey. ”Det är första gången som vi undersöker hur människors värderingar förändras när de flyttar från en annan kultur och hit till Sverige”, säger hon.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons

De flesta migranter bor inte i förorter till storstäder.

­– Därför har vi valt att göra undersökningen i kommuner runt om i hela landet. Vi har fått ett fint material, med höga svarsfrekvenser, säger hon.

”Det som bekymrar är attityden till homosexuella, abort och skilsmässa. Där har det skett en väldigt liten förändring.”

En del som svarat har bott i Sverige lång tid, 25 år, en del i bara ett halvt år. Både äldre och yngre har svarat. De flesta har kommit till Sverige 2013 och senare, när de stora flyktingströmmarna från utomeuropeiska länder kom.

– De som svarat känner sig faktiskt hemma här i vårt kalla klimat. Förutsättningarna är goda. – Det som bekymrar är attityden till homosexuella, abort och skilsmässa. Där har det skett en väldigt liten förändring. Det betyder att kvinnorna blir fast i barnafödande när de kommer till Sverige, där vi har krav på utbildning och att männen ska hjälpa till i hushållet. Det behövs mer jämlikhet om inte kvinnorna ska jobba ihjäl sig.

”Kan själv bestämma om man ska skilja sig”. Enkäten innehöll många frågor och fanns på flera olika språk.
”Kan själv bestämma om man ska skilja sig”. Enkäten innehöll många frågor och fanns på flera olika språk.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Har kvinnors rättigheter gått för långt i Sverige?” Nej, tycker Maher Abid Almajid, till höger. Han diskuterar enkäten med forskare Daniel Brancaliom-Lind från WVS, på Urbana Hembygdsgården.
”Har kvinnors rättigheter gått för långt i Sverige?” Nej, tycker Maher Abid Almajid, till höger. Han diskuterar enkäten med forskare Daniel Brancaliom-Lind från WVS, på Urbana Hembygdsgården.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Asmaa Alasi, till vänster, och Fatima Herzallah, fokuserar på frågorna i enkäten.
Asmaa Alasi, till vänster, och Fatima Herzallah, fokuserar på frågorna i enkäten.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vad gör ni med resultatet?

– Jag tror det löser sig, men det går inte att myndigheterna agerar. Utbildning och folkbildningsarbete är väldigt viktigt, att de som kommer hit blir aktiva i föreningslivet, att de deltar i olika sammanhang där de kan byta tankar och idéer.

Var du överraskad över något resultat?

– Att de trivs så bra. De vill leva i det svenska samhället. Men i hemmet kan barnen får det svårt, att föräldrar är en sak och kompisar en annan sak. Det är väldigt tydligt - trygghet leder till tillit som leder till tolerans. Det är min hypotes.

80 procent känner sig trygga.

– Känner man sig trygg kommer tilliten. Den är nödvändig för ökad tolerans. Tilliten ligger lägre än för övriga svenskar. Löser man tilliten så kommer toleransen.

Annons

Hur skapar vi tillit?

– Grunden är ett bra fungerande välfärdsystem, att det finns mat på bordet och ett drägligt liv.

317 personer i Kristianstad svarade på enkäten från World Values Survey.
317 personer i Kristianstad svarade på enkäten från World Values Survey.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Fakta

World Values Survey (WVS)

WVS är ett nätverk av forskare i hela världen. De studerar värderingar och hur värderingar påverkar det sociala och politiska livet. Nätverket samlar sedan 1981 in uppgifter, främst via enkäter bland representativa urval av cirka 90 procent av jordens befolkning.

Under 2018 var det första gången som WVS undersökte hur människors värderingar förändras när de flyttar från en kultur till Sverige. 6 516 personer i 54 kommuner svarade. I Kristianstad svarade 317 personer.

Asmaa Alasi och Fatima Herzallah lyssnar på instruktionerna inför enkäten från World Values Survey. på Urbana Hembygdsgården.
Asmaa Alasi och Fatima Herzallah lyssnar på instruktionerna inför enkäten från World Values Survey. på Urbana Hembygdsgården.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons