Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hedersförtryck i fokus på temadag för elever

Det finns ett okänt antal unga i Sverige som kan tvingas att gifta sig, mot sin vilja. Elever som går IM på Jacobsskolan fokuserar just nu på frågor om hedersförtryck.
Hässleholm • Publicerad 13 november 2018
Mushgan Jalal, Reem Mohamed Elsayed och Sedra Shamie tror att tvångsäktenskap kommer att bli mer sällsynta i framtiden.
Mushgan Jalal, Reem Mohamed Elsayed och Sedra Shamie tror att tvångsäktenskap kommer att bli mer sällsynta i framtiden.Foto: Andreas Lovén

Mushgan Jalal, Reem Mohamed Elsayed och Sedra Shamie sitter vid några bänkar. De ska illustrera en scen eller text ur boken ”Stjärnlösa nätter”.

Boken har Arkan Asaad skrivit. Den handlar om hur en 19-årig man tvingas gifta sig med en kusin, mot sin vilja.

Annons

– Det visar att det inte bara är kvinnor som tvingas gifta sig, utan män också, säger Mushgan Jalal.

Eleverna har läst boken, sett en pjäs som handlar om boken och lyssnat på ett föredrag av författaren som skrivit boken.

I klassrummet sitter bara unga tjejer.

– I en del kulturer är det svårt att prata om frågor som tvångsäktenskap och sexualitet om du blandar tjejer och killar, säger läraren Helena Angelin.

Helena Angelin tror att det är svårt för många som är nya i Sverige. Sverige skiljer sig väldigt mycket från många länder, i till exempel Mellanöstern.

– Det finns elever som inte kan förstå hur någon kan bli kär eller umgås över etniska och kulturella gränser, säger hon.

Frågor kring hedersförtryck diskuteras allt mer. 2014 infördes en ny lag mot tvångsäktenskap. Mellan 2015 och 2017 anmäldes 150 fall.

– Min kusin i Afghanistan tvingades att gifta sig. Han flyttade till London, skilde sig och gifte om sig. Jag är glad att min familj inte är likadan, säger Mushgan Jalal.

Khaled Amiri har tecknat hur mannen som tvingats gifta sig tänker på en annan kvinna, den han älskar.
Khaled Amiri har tecknat hur mannen som tvingats gifta sig tänker på en annan kvinna, den han älskar.Foto: Andreas Lovén

Sedra Shamie, från Syrien, är orolig för att boken ska ge en missvisande bild av muslimska länder.

– Tänk om svenskarna tror att alla familjer från våra hemländer fungerar så. Tiderna förändras.

Annons

Tjejerna diskuterar vilka faktorer som påverkar synen på tvångsäktenskap. Utbildning och om man bor i stad eller på landsbygd spelar roll, tror de.

– Min mormor gifte sig redan när hon var 15 år, även om hon inte blev tvingad, säger Reem Mohamed Elsayed, från Sudan.

– Min farmor gifte sig när hon var 14 år. Hon ville inte, men tvingades, säger Sedra Shamie.

Men det är nya tider, enas tjejerna om.

– Min mamma säger att jag ska utbilda mig först innan jag gifter mig. Jag får gifta mig med vem jag vill, säger Mushgan Jalal.

”Jag tittade mot den kolsvarta himlen. Jag såg inga stjärnor. Jag grät.” Texterna och teckningarna bygger på Arkan Asaads bok ”Stjärnlösa nätter”.
”Jag tittade mot den kolsvarta himlen. Jag såg inga stjärnor. Jag grät.” Texterna och teckningarna bygger på Arkan Asaads bok ”Stjärnlösa nätter”.Foto: Andreas Lovén
Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons