Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Här lär sig ungdomar att hantera konflikter

Att kunna kommunicera och prata med andra är viktigt för att klara sig i det svenska samhället. Inte minst för att förebygga konflikter. Föreningen Moria fokuserar på att utveckla ungdomars sociala förmåga och att kunna ta initiativ. Även föräldrarna deltar.
Broby • Publicerad 22 augusti 2019
Oula Zeeb, 16 år, är en av deltagarna. ”Jag kommer hit för att jag vill göra något och visa att vi som nyanlända kan mycket. Här lär jag mig bland annat hur jag startar ett projekt och att ta ansvar”, säger hon.
Oula Zeeb, 16 år, är en av deltagarna. ”Jag kommer hit för att jag vill göra något och visa att vi som nyanlända kan mycket. Här lär jag mig bland annat hur jag startar ett projekt och att ta ansvar”, säger hon.Foto: Sofyan Aswad

Tio ungdomar, killar och tjejer, kommer i god tid till kursen på Kulturhuset i Broby. Just i dag ska de prata om hur man kan bli aktiv i samhället, hur man presenterar sin idé och skillnader mellan hur ungdomar och föräldrar ser på samhället. Till exempel - hur kan föräldrar tackla ungdomarnas val att gå sin egen väg?

– I kommunen finns en mängd flyktingar som har många problem, bland annat med att förstå och att kunna delta i samhället. De behöver lära sig att kommunicera och hur de blir mer aktiva, säger Fadi Diab, en av Morias ledare.

Ungdomarna sitter i grupp och pratar om olika idéer och projekt de skulle kunna göra. De går kursen Fredsbyggande och lär sig mer om icke-våldsam kommunikation, konfliktlösning och sociala initiativ.
Ungdomarna sitter i grupp och pratar om olika idéer och projekt de skulle kunna göra. De går kursen Fredsbyggande och lär sig mer om icke-våldsam kommunikation, konfliktlösning och sociala initiativ.Foto: Sofyan Aswad
”Jag vill utveckla mina tankar om rättigheter och för att visa att ungdomar kan göra något nyttigt för samhället. Vi unga har egna tankar och idéer som vi vill prata med andra om. Vi kan hjälpa varandra, säger Mohamad Almahmoud, 15 år.
”Jag vill utveckla mina tankar om rättigheter och för att visa att ungdomar kan göra något nyttigt för samhället. Vi unga har egna tankar och idéer som vi vill prata med andra om. Vi kan hjälpa varandra, säger Mohamad Almahmoud, 15 år.Foto: Sofyan Aswad
Annons

På kurserna får ungdomarna lära sig att hantera konflikter.

– Och att förebygga konflikter, hur de kan sträva efter rättvis och jämlik behandling, säger Fadi Diab.

– Det är väldigt viktigt att lära ungdomarna att respektera varandra, samarbeta och ta initiativ. Dessutom hur man pratar med vuxna och med dem som har andra kulturer. Vi hjälper dem att skapa en ny identitet utan att förlora den gamla, fortsätter han.

Deltagarna är uppdelade i två grupper, med 15 ungdomar i varje. Deras föräldrar är också med. De använder sitt modersmål för att lätta kunna prata om allt.

Fadi Diab är lärare i arabiska på Östra Göinge skolor. Han har erfarenhet av kurser i social utveckling från Syrien. Nu har han startat liknande kurser i Sverige.
Fadi Diab är lärare i arabiska på Östra Göinge skolor. Han har erfarenhet av kurser i social utveckling från Syrien. Nu har han startat liknande kurser i Sverige.Foto: Sofyan Aswad

Oula Zeeb, 16 år, är en av deltagarna.

– Jag kommer hit för att jag vill göra något och visa att vi som nyanlända kan mycket. Här lär jag mig bland annat hur jag startar ett projekt och att ta ansvar, säger hon.

Mohamad Almahmoud, 15, år, säger:

– Jag vill utveckla mina tankar om rättigheter och för att visa att ungdomar kan göra något nyttigt för samhället. Vi unga har egna tankar och idéer som vi vill prata med andra om. Vi kan hjälpa varandra, säger han.

Ronza Shehabi är en av ledarna.

– Vi behöver jobba med och lära människor hur man bemöter personer med annan bakgrund. Det är viktigt för integrationen, säger hon.

Annons

Ronza Shehabi märker att kvinnor vill lära sig språket och visa vad de kan. Hon ska lära en grupp kvinnor datakunskap och om det svenska samhället.

”Vi behöver jobba med och lära människor hur man bemöter personer med annan bakgrund. Det är viktigt för integrationen”, säger Ronza Shehabi, ledare på Moria.
”Vi behöver jobba med och lära människor hur man bemöter personer med annan bakgrund. Det är viktigt för integrationen”, säger Ronza Shehabi, ledare på Moria.Foto: Sofyan Aswad
Fakta

Föreningen Moria

Startade i Syrien med kurser i social utveckling för ungdomar. Nu fortsätter några av ledarna med kurser här i Sverige, med stöd av Studieförbundet NBV. En kurs har hållits nu i sommar i Östra Göinge. Det ska bli fler kurser. Tanken är att sprida kurserna även till Kristianstad.

Fadi Diab är lärare i arabiska på Östra Göinge skolor. Han har hållt kurser i social utveckling i Syrien där han jobbade med UNRWA (FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar)

Ronza Shehabi studerar till socionom på Lund universitet.

Mohamad KaninaSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons