Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Från statligt jobb till skönhetsklinik

Lina Taha startade tjejgruppen Honey and the Bees. Tjejgruppen har blivit ett av Sveriges största tjejforum på Facebook. Hon blev influencer och fick jobb på en statlig myndighet. Nu har Lina Taha öppnat skönhetsklinik på Näsby. ”Det här är mer jag”, säger hon.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2019
Lina Taha hoppas kunna starta fler skönhetskliniker på andra orter.
Lina Taha hoppas kunna starta fler skönhetskliniker på andra orter.Foto: Lasse Ottosson

Lina Taha har öppnat skönhetskliniken ”Beauty by M & L”. M:et står för maken Mohammed, L:et är Linas eget.

– Allt händer av en anledning. Jag har fått göra det jag gjort i mitt liv för att komma hit.

Annons

2016 startade hon den slutna Facebookgruppen ”Honey & the bees”. I dag är den ett av Sveriges största tjejforum med fler än 140 000 medlemmar. Där diskuteras skönhet, både smink, kläder och kosmetiska ingrepp.

Efter ett år registrerade Lina Taha Honey & the bees som ett företag. Hon blev influencer och bloggare om familjeliv och relationer. Samtidigt fortsatte hon att jobba i en statlig verksamhet. Just nu är hon föräldraledig.

– Som liten ville jag bli polis. Sedan ville jag driva hotell, jobba på statliga myndigheter och FN. Jag vill testa mycket, säger Lina Taha.

”Jag har jobbat sedan jag var 16 år och nu är jag 27. Efter elva år i olika branscher känner jag att det här är mer jag”, säger Lina Taha. Hon trivs med att driva egen skönhetsklinik.
”Jag har jobbat sedan jag var 16 år och nu är jag 27. Efter elva år i olika branscher känner jag att det här är mer jag”, säger Lina Taha. Hon trivs med att driva egen skönhetsklinik.Foto: Lasse Ottosson

I gymnasiet gick hon hotell- och restaurangprogrammet. Hon jobbade en sommar i branschen. Hon tyckte det var ”väldigt slitsamt, ett fysiskt krävande arbete”.

– Det blev en chock. Jag visste inte vad jag skulle plugga. Då sa pappa ”välj vad som helst, bara du har högskoleutbildning”.

Hon sökte socionomutbildningen, men kom inte in. Nu är hon glad att hon valde mänskliga rättigheter och migration.

– Jag tyckte det var jätteintressant och hade en bra tid på Malmö universitet. Hade jag vetat att jag skulle jobba med skönhet hade jag valt omvårdnad, eller kanske handel i gymnasiet. Men hur ska man veta det som 15-åring?

”Jag ser mycket upp till utländska tjejer och kvinnor. Jag vet vilka svårigheter man kan möta, som särbehandling och indirekt rasism”

Hon var tio år när familjen flydde från Bagdad till Sverige. Redan som 16-åring började hon jobba extra utanför skolan.

I dag blir hon inspirerad av andra invandrarkvinnor som startar eget.

– På sociala medier har jag kontakt med en tjej från Karlskrona. Hon är också från Irak och har öppnat egen klinik. Jag ser mycket upp till utländska tjejer och kvinnor. Jag vet vilka svårigheter man kan möta, som särbehandling och indirekt rasism.

Annons

Förra året fick hon idén att starta skönhetsklinik. Hon och maken Mohammed hittade källarlokalen nära deras hem på Näsby. Lokalen renoverades och de gick kurser i olika behandlingar i Göteborg och Stockholm.

Lina Taha var höggravid. Sonen Elijah föddes i november. I början av februari öppnade hon kliniken. Hon stortrivs.

– Det är skönt att jag kan jobba med människor på ett annat sätt. De flesta av mina kunder har jag kontakt med på sociala medier. Det är roligt att möta dem ansikte mot ansikte.

Lina Taha hoppas att människor inte gör ingrepp för att vara trendiga. ”Jag hoppas att man gör det för att man vill trivas med sig själv. Att unga inte känner sig pressade att göra ingrepp”, säger Lina Taha.
Lina Taha hoppas att människor inte gör ingrepp för att vara trendiga. ”Jag hoppas att man gör det för att man vill trivas med sig själv. Att unga inte känner sig pressade att göra ingrepp”, säger Lina Taha.Foto: Lasse Ottosson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons