Nyheter

Fler väntas förtidsrösta i EU-valet

Från och med onsdagen går det att förtidsrösta i EU-valet
Från och med onsdagen går det att förtidsrösta i EU-valet
Foto:Bosse Nilsson

Från och med onsdagen går det att förtidsrösta i EU-valet. 6 670 Kristianstadsbor förtidsröstade vid förra EU-valet 2014. Det är en siffra som ansvariga tror lär växa.

Kristianstad

– Vi har räknat med att mellan 8 000 till 10 000 personer kommer att förtidsrösta, säger valsamordnaren Malin Bergkvist.

Vad tror du ökningen beror på?

– Jag tror att folk inte vill vara uppbundna, man vill kunna välja själva när man ska gå och rösta. Sedan är EU-valet kanske inte lika högtidligt som valdagen vid ett riksdagsval, säger Malin Bergkvist.

En hel del personer tog tillfället i akt att söka sig till Rådhuset när förtidsröstningen startade på onsdagen.

– Vi har 102 som röstat just nu och snart blir det 104, säger Anca Alecu vid Kristianstadsbladets nedslag på eftermiddagen och nickar bort mot Eva och Mats Olsson som står i valbåsen.

De brukar förtidsrösta.

– Det är skönt att ha det gjort, säger Eva Olsson.

– Samhällsutvecklingen i Sverige och Europa, säger Mats Olsson.

Kristianstads kommun har rekryterat runt 300 röstmottagare och det kommer att gå att förtidsrösta på 20 platser runt om i kommunen, med lite olika öppettider. Under valdagen kommer det att finnas 43 vallokaler.

I Kristianstad valde 25 procent av de som deltog i EU-valet 2014 att förtidsrösta. Det är något lägre än riket i stort. Flitigast i Skåne på att förtidsrösta var Bromöllaborna, med en andel på 50 procent.

Valdeltagandet totalt sett i Kristianstad hamnade på 41,27 procent vid förra EU-valet.

fakta

Så många förtidsröstade i EU-valet 2014

För att förtidsrösta behöver man röstkort och id-handling. Det går bara att förtidsrösta en gång, men det går att ångra sig och rösta på valdagen i sin egen vallokal.

Kristianstad: 6 770

Bromölla: 2 485

Hässleholm: 4 523

Östra Göinge: 1 006

Riket: Runt 1,3 miljoner vilket var en andel på drygt 30 procent.

Visa mer...