Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fängelse kan hamna i Vinslöv eller Sösdala

Toppolitiker i Hässleholms kommun vill gärna att ett nytt stort fängelse byggs i kommunen. Nu finns sex olika förslag på var det kan hamna, bland annat i Vinslöv och Sösdala.
Hässleholm • Publicerad 13 januari 2020
Hässleholms kommun vill gärna ha ett nytt fängelse. Vinslöv eller Sösdala är två av sex förslag på placering.
Hässleholms kommun vill gärna ha ett nytt fängelse. Vinslöv eller Sösdala är två av sex förslag på placering.Foto: Jessica Gow/TT

Det är Kenny Hansson (M), ordförande i nämnden för miljö- och samhällsbyggnad, som tog initiativ till utredningen.

Kriminalvården vill bygga ett nytt fängelse i södra Sverige. Det skulle ge mellan 250 och 300 jobb. Därför är flera kommuner intresserade, bland andra Kristianstads och Osby kommuner.

Annons

Hässleholm vill också vara med i diskussionen. Därför tog kommunen kontakt med Kriminalvården i höstas.

– Nu har vi gjort en utredning om var det är möjligt att placera fängelset, som underlag för dialogen med Kriminalvården, säger Kenny Hansson.

Kenny Hansson (M).
Kenny Hansson (M).Foto: Peter Åklundh

Två av platserna ligger nära Hässleholm (vid Röinge) en plats är i Vinslöv, två i Sösdala och en i Ignaberga/Röinge.

Kriminalvården har krav på att fängelset ska ligga max en kilometer från en busshållplats eller tågstation, och ytan ska vara cirka 30 hektar. Det finns andra krav, bland annat att det bara får vara låga byggnader nära fängelset. Det får inte finnas industriområden eller stora vattendrag nära fängelset.

– Hässleholms kommun har tappat flera statliga myndigheter och jobb de senaste åren. Ett större fängelse skulle ge nya jobb i Hässleholm, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lars Johnsson (M), kommunalråd i Hässleholms kommun.
Lars Johnsson (M), kommunalråd i Hässleholms kommun.Foto: Cornelia Mikaelsson
Fakta

Kriminalvården har 12 000 anställda

Kriminalvården är en statlig myndighet med ansvar för:

32 häkten

42 fängelser

34 kontor för frivården (frivården har ansvar för dömda personer med straff som ska göras utanför fängelset, till exempel skyddstillsyn eller samhällstjänst)

16 000 klienter (3 900 av dem i fängelse) per dag.

90 000 intagna och andra klienter transporteras på ett år (mellan domstol, häkte och fängelser). Kriminalvården gör även transporter för Polisen och Migrationsverket. 4 700 av klienterna transporteras till utlandet.

Siffrorna gäller för år 2018.

Under 2019 var budgeten 9,3 miljarder kronor.

Källa: Kriminalvården

Kriminalvården , Väanstalten , Fängelset i VÄ
Kriminalvården , Väanstalten , Fängelset i VÄFoto: Bosse Nilsson
Fängelset i Vä utanför Kristianstad har 82 platser och cirka 70 anställda, hälften män och hälften kvinnor. Det byggdes 1984. Kristianstads kommun vill också ha ett nytt fängelse.
Fängelset i Vä utanför Kristianstad har 82 platser och cirka 70 anställda, hälften män och hälften kvinnor. Det byggdes 1984. Kristianstads kommun vill också ha ett nytt fängelse.Foto: Tommy Svensson
Kriminalvården , Väanstalten , Fängelset i VÄ
Kriminalvården , Väanstalten , Fängelset i VÄFoto: Bosse Nilsson
Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons